Jasno
21°
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Muž skrýval pod matracom dvadsať miliónov dolárov
Zdielať na

Muž skrýval pod matracom dvadsať miliónov dolárov

BOSTON / Vyšetrovatelia v americkom štáte Massachusetts urobili raziu v apartmáne dvadsaťosemročného Brazílčana Clebera Rochu a zostali poriadne zaskočení. Priamo v posteli podozrivého muža našli neuveriteľných dvadsať miliónov dolárov. Rocha podozrievajú z účasti na pyramídovej schéme točiacej sa okolo spoločnosti TelexFree.

Brazílčan mal pôsobiť ako kuriér v prípade, pri ktorom sa jeden zo zakladateľov dnes už zkrachovanej spoločnosti TelexFree Carlos Wanzeler rozhodol ilegálne dostať 40 miliónov cez zahraničné účty do Brazílie.

Do krajiny odletel po tom, čo sa prevalilo, že jeho spoločnosť funguje ako obyčajná pyramídová hra a namiesto zisku z produktov len vyťahuje peniaze zo samotných ľudí. Naivní ľudia sa prihlasovali a platili vstupné poplatky za to, že sa mohli stať promotérmi produktov TelexFree a pri každom predaji získavať percentá zo zisku, píše Reuters.

Zadržaný Rocha na pokyn zakladateľa priletel do Spojených štátov amerických, odkiaľ mal postupne odniesť niekoľko miliónov dolárov. To sa mu už ale nepodarí, pretože až 20 z nich našli pod jeho matracom. Spoločnosť TelexFree pri vyhlasovaní bankrotu dlhovala svojim zákazníkom celkovo až 5 miliárd amerických dolárov a je už len na súdoch, ako celý prípad dopadne.

Spoločnosť zbankrotovala v apríli v roku 2014. Druhého zo zakladateľov spoločnosti, Američana Jamesa Merrilla zatkli úrady v máji v tom istom roku, pričom ho stihli už v októbri obviniť. Wanzeler odletel do Brazílie, pričom ho nemohli vydať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy