Oblačno
16°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Jadrovú vojnu by nikto neprežil, tvrdí Putin
Zdielať na

Jadrovú vojnu by nikto neprežil, tvrdí Putin

Archívna reportáž

MOSKVA / Rozhovor Olivera Stonea s Vladimírom Putinom odvysielajú v štyroch častiach. Putin sa v ňom vyjadruje aj na adresu vzťahov USA a Ruska. V poslednej zverejnenej časti uviedol, že by prípadnú jadrovú vojnu nikto neprežil.

Putin v rozhovore s Oliverom Stoneom vyjadril nádej na zlepšenie vzťahov s USA. V rozhovore tiež uviedol, že prípadnú jadrovú vojnu medzi Ruskom a USA by "nikto neprežil". 

Úryvok rozhovoru s režisérom zverejnila televízia Showtime. V predchádzajúcich zverejnených úryvkoch hovoril Putin aj o tom, ako navrhoval vtedajšiemu americkému prezidentovi Billovi Clintonovi vstup Ruska do Severoatlantickej aliancie. Spomínal aj Edwarda Snowdena, ktorý podľa neho nie je zradcom USA.

"V horúcej vojne by USA vyhrali?" opýtal sa Stone Putina. "Myslím, že by ju nikto neprežil," odpovedal. 

Kritika na adresu NATO a obrana tradičnej rodiny

Prezident Putin tvrdí, že NATO neustále hľadá nepriateľov na obhájenie svojej existencie, pretože Sovietsky zväz už zanikol. 

Stone sa Putina pýtal na to, či by v ponorke šiel do sprchy s gayom. Tento priestor Putin využil na podporu tradičnej rodiny: "Som majster juda a samba. Ako hlava štátu verím, že je mojou povinnosťou brániť tradičné a rodinné hodnoty. Prečo? Pretože z homosexuálnych zväzkov nebývajú deti." Dodal ale, že podpora pôrodnosti v Rusku neznamená odsúhlasenie s "prenasledovaním kohokoľvek".

Satira na studenú vojnu

Putin si údajne pri príprave na rozhovor pozrel kultovú satiru Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu. Témou tejto snímky je práve jadrová vojna medzi USA a Sovietskym zväzom, ktorú vyvolal paranoidný generál. Film natočil režisér Stan Kubrick v roku 1964 a podľa mnohých sa stal kultovou satirou na studenú vojnu.

Putin ocenil Kubrickovu predvídavosť aj z technického hľadiska. "Od tých čias sa toho veľa nezmenilo. Jediný rozdiel je v tom, že moderné zbraňové systémy sú ešte dokonalejšie a zložitejšie. Ale myšlienky odvetného úderu a nemožnosť kontroly sú naďalej presné. Je to ešte zložitejšie, ešte nebezpečnejšie," dodal.

Stone dal Putinovi darček, a to DVD s filmom. V skutočnosti však dostal len obal od DVD, čo Putin označil za typický americký dar. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy