Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
Zomrel bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl
Zdielať na

Zomrel bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl

Archívne video

BRATISLAVA / Vo veku 87 rokov zomrel dnes vo svojom dome v Ludwigshafene bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl. Informoval o tom nemecký denník Bild.

Na čele nemeckej vlády stál Kohl v rokoch 1982 1998 a významnou mierou sa zaslúžil o znovuzjednotení Nemecka v roku 1990Bývalý predseda Kresťanskodemokratickej únie (CDU) mal dlhodobo zdravotné problémy. Na verejnosti vystupoval v posledných rokoch len zriedka. Jeho zdravie sa zhoršilo v roku 2008, kedy po operácii kolena spadol a utrpel poranenia mozgu. Na verejnosti sa potom objavoval na invalidnom vozíku.

"Smútime. #RIP #HelmutKohl," napísala na twitteri CDU a pripojila fotografiu svojho bývalého predsedu, ktorého v roku 1998 vo funkcii vystriedal súčasný minister financií Wolfgang Schäuble a následne terajšia kancelárka Angela Merkel. Práve Kohl si všimol v deväťdesiatych rokoch mladú východonemeckú političku Merkel a výrazne prispel k jej vzostupu do najvyšších poschodí politiky.

Kohl sa narodil v roku 1930. Na prelome 60. a 70. rokov bol ministerským predsedom spolkovej krajiny Porýnie-Falcko. Bol najdlhšie vládnucim nemeckým kancelárom a výrazne sa zaslúžil o zjednotenie Spolkovej republiky s bývalou Nemeckou demokratickou republikou (NDR). Je preto prezývaný "kancelárom zjednotiteľom".

Helmut Kohl naplnil európsky dom životom, uviedol v reakcii na smrť exkancelárom predseda EK Juncker. Kohl podľa neho staval mosty na západ i na východ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy