Zatiahnuté
Bratislava
Stela
3.10.2024
O skládke povedala Putinovi, ten ju dal odstrániť a vyhodil starostu
Zdielať na

O skládke povedala Putinovi, ten ju dal odstrániť a vyhodil starostu

BALAŠICHA / V ruskom meste Balašicha je obria skládka, na ktorú sa zváža odpad z širokého okolia. Pred dvoma rokmi vedľa nej postavili niekoľko domov, ktorých obyvatelia sa sťažovali na zápach a každodenné požiare. Nikto im nevenoval pozornosť - kým ich ponosy nezazneli v televíznej besede Vladimira Putina.

"Na kraji mesta, dvesto metrov od škôlky a polikliniky, je najväčšia skládka v celej Moskovskej oblasti. Každý deň tam horí, dýchať sa nedá. Je to na nevydržanie," posťažovala sa v polovici júna ruskému prezidentovi v jeho každoročné televíznej debate s národom obyvateľka Balašicha Jelena Michajlenková.

Kým doteraz úrady sťažnosti miestnych ignorovali, teraz bola reakcia bleskurýchla. Do mesta dorazil sám gubernátor Moskovskej oblasti a minulý týždeň úrady oznámili, že skládka bude uzavretá.

Podľa ruského denníka Novaja Gazeta sa miestni zbavili nielen skládky, ale aj dlhoročného starostu. Jevgenij Žirkov miestnej politike dominoval šestnásť rokov a pre rad ľudí bol symbolom korupcie. Kým mesto malo nedostatok škôlok a lekárov, on jazdil v aute za osem miliónov rubľov. Miestni aktivisti napríklad zistili, že firma jeho ženy kupuje od mesta nehnuteľnosti za smiešne nízke ceny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy