Zatiahnuté
11°
Bratislava
Stela
3.10.2024
Charlie zomrie v hospici. Tak nariadil britský súd
Zdielať na

Charlie zomrie v hospici. Tak nariadil britský súd

LONDÝN / Umierajúceho jedenásťmesačného chlapčeka Charlieho premiestnia do hospicu a krátko nato ho odpoja od prístrojov.

Také je nariadenie britského sudcu, ktorý dal chlapčekovým rodičom a ošetrujúcim lekárom čas do štvrtkového poludnia, aby sa dohodli na tom, ako odíde Charlie z tohto sveta. K dohode však nedošlo. Rodičia žiadali, aby mohli so svojím synčekom v hospici stráviť ešte pár dní. Lekári však oponovali, že dieťaťu tam nedokážu zabezpečiť takú starostlivosť, akú by potreboval.

Charlie trpí veľmi zriedkavou chorobou, ktorá mu postupne ničí mozog aj svaly. Že niečo nie je v poriadku zistili už keď mal dva mesiace. Hrozná diagnóza sa onedlho potvrdila.

Charlieho stav sa rýchlo zhoršoval. Prežíval len vďaka napojeniu na prístroje. Rodičia verili, že by mu mohla pomôcť experimentálna liečba v Spojených štátoch. Ošetrujúci lekári však nesúhlasili a tak prevoz z rodnej Veľkej Británie za more nepovolili, hoci odborník z USA ponúkal nádej v podobe experimentálnej liečby. No súdy, vrátane európskeho súdu pre ľudské práva, rozhodli, že bez reálnej šance na vyliečenie by terapie len predlžovali chlapcovo utrpenie.

"Toto je jedna z najťažších vecí, ktoré budeme musieť v živote vysloviť. A chystáme sa urobiť najťažšiu vec v živote - nechať nášho krásneho Charlieho odísť," povedal chlapcov otec Chris Gard.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy