Zatiahnuté
10°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Irma už zabila osem ľudí, ničí ostrovy
Zdielať na

Irma už zabila osem ľudí, ničí ostrovy

ST. JOHN'S / Najmenej osem obetí si už vyžiadal hurikán Irma, ktorý sa prehnal ostrovmi v severovýchodnej časti Karibiku. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra AFP. Premiér ostrovného štátu Antigua a Barbadua uviedol, že hurikán, ktorý je najsilnejší v Atlantiku za posledné desaťročie, poničil dvadsaťpäť percent všetkých budov na Barbude. Podobná situácia panuje tiež na ostrove Svätý Martin.

Ostrov Barbudu hurikán Irma "úplne zdevastoval", uviedol premiér Antiguy a Barbudy Gaston Browne. Zničených je podľa predsedu vlády dvadsaťpäť percent všetkých budov na ostrove, zhruba dvadsať percent z nich je zničených úplne. Ostrov, na ktorom žije zhruba 1 600 ľudí je podľa neho teraz "ťažko obyvateľný." Škody odhadol na 150 miliónov dolárov. 

"Zatiaľ máme informácie o jednom mŕtvom," uviedol premiér Browne, ktorý si o situácii na Barbude urobil fotografiu počas preletu vrtuľníkom. Obeťou živlu sa stalo dvojročné dieťa, ktorého rodina sa snažila utiecť z poničených obdlí.

Najmenej šesť mŕtvych si hurikán Irma vyžiadal na francúzskej časti ostrova Svätý Martin. Oznámil to prefekt Eric Maire. "Bilancia ale nie je definitívna," dodal. Francúzska ministerka pre zámorie Annick Girardin najprv hovorila o najmenej dvoch mŕtvych a dvoch ťažko zranených na ostrove Svätý Martin a Svätý Bartolomej.

Podľa predstaviteľa miestnej samosprávy Daniela Gibbsa je francúzska časť Svätého Martina "zničená na 95 percent". "Je to nesmierna katastrofa. Som v šoku," povedal podľa agentúry AFP.

Hurikán Irma sa presunul cez Panenské ostrovy k severnému pobrežiu Portorika. Bez prúdu sa na Portoriku ocitla viac než polovica obyvateľov, bez vody je asi 50 000 ľudí. Podľa miestnych meteorológov bude Irma najhorším hurikánom, ktorý zasiahol ostrov od roku 1928. Hurikán San Felipe vtedy zabil na svojej ceste Karibikom viac ako 2 700 ľudí.

​Na príchod hurikánu sa už pripravujú Dominikánska republika, Haiti, Kuba, Bahamské ostrovy a tiež juh Spojených štátov. Floridu, kde sa evakuovalo okolo 25 000 ľudí, by mal podľa odhadov zasiahnuť živel v nedeľu ráno miestneho času. Z Floridy by sa mohol hurikán presúvať ďalej cez Georgiu do Južnej a Severnej Karolíny.

Hurikán Irma dosiahol piaty, tedy najvyšší stupeň. Vietor, ktorý ho sprevádza, dosahuje rýchlosť až 300 kilometrov za hodinu. Podľa odhadov Organizácie spojených národov by mohol hurikán Irma postihnúť až 37 miliónov ľudí. Po Irme sa v oblasti vytvorili už aj ďalšie dva hurikány. José, ktorý sa sformuloval v Atlantiku a aj Katia, ktorá vznikla v Mexickom zálive. Oba zatiaľ dosahujú len prvý stupeň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy