Skoro jasno
Bratislava
Natália
6.10.2024
Vybuchol muničný sklad. Evakuovali 24 000 ľudí
Zdielať na

Vybuchol muničný sklad. Evakuovali 24 000 ľudí

Archívne video

KALINIVKA / Ukrajinské úrady nechali evakuovať 24 000 ľudí pre masívnu explóziu vo vojenskom muničnom sklade. Nad miestom uzavreli vzdušný priestor. Incident sa stal v utorok neskoro večer na vojenskej základni pri obci Kalinivka, kde vypukol veľký požiar, informovali ukrajinské úrady. Podľa nich sa zranil jeden človek.

Na miesto prišiel po niekoľkých hodinách premiér Volodymy Hrojsman, podľa ktorého má incident interné príčiny. Bližšie sa k tomu ale nevyjadril. Okrem Kalinivky evakuovali aj dve susedné dediny a úrady vyzvali občanov, aby nepodliehali panike. V okruhu 50 kilometrov bol uzatvoretý vzdušný priestor, polícia zablokovala niekoľko ciest a 14 vlakových spojov museli pomeniť. 

Miesto sa nachádza zhruba 20 kilometrov od regionálneho centra Vinnicja, kde Hrojsman v minulosti pôsobil ako starosta. Premiér do Vinnycji dorazil po utorkovej polnoci a snažil sa odtiaľ koordinovať zásah záchranárov. 

Podľa ukrajinského vyšetrovania požiar a explózie nastali v najväčšom muničnom sklade krajiny. Nejde o ojedinelý prípad. V marci horelo v sklade zbraní pri Charkove a jeden človek vtedy prišiel o život. Evakuovať museli 20 000 ľudí. Ministerstvo obrany vinu pripisovalo ukrajinským separatistom a Moskve, hovorilo sa o sabotáži. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy