Zatiahnuté
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Na Bajkale hynú tulene, nemajú žiadne stopy po poranení
Zdielať na

Na Bajkale hynú tulene, nemajú žiadne stopy po poranení

BAJKAL / Ruské úrady preverujú masívny úhyn Tuleňov bajkalských. Presný počet mŕtvych zvierat zatiaľ nie je známy, hovorí sa ale o najmenej tridsiatich kusoch. Mŕtve tulene nemajú na sebe žiadne stopy zranení.

Turisti v posledných dňoch našli na brehoch sibírskeho jazera "cintorín“ najmenšieho druhu tuleňov. "Na miesto odišli naši odborníci, ktorí túto skutočnosť potvrdili. Množstvo uhynutých kusov sa upresňuje. Príčiny a okolnosti úhynu zisťujú,“ uviedla hovorkyňa federálnej agentúry pre rybolov.

Experti podľa serveru Newsru.com zatiaľ našli 31 mŕtvych tuleňov, čo vraj predstavuje najväčší úhyn od prepuknutia moru v roku 1987. Na telách sa nenašli ani strelné zranenia, ani stopy siete, takže zrejme nejde o dielo pytliakov. Uhynuté exempláre ani neboli choré a príčinu má objasniť pitva. Momentálne sa populácia tuleňov bajkalských odhaduje na asi 100 000 kusov.

Biologická rozmanitosť Bajkalu je pozoruhodná: vody a brehy jazera obýva takmer 3 600 druhov rastlín a živočíchov, väčšinou endemitných, teda vyskytujúcich sa len v danej lokalite. Vedci ale varujú, že jazero čelí jednej z najhorších ekologických kríz vo svojej histórii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy