Europoslancov kebab v parlamente rozhorčil. Únia má aj väčšie problémy
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
ŠTRASBURG / Európsky parlament v Štrasburgu rieši kebab. Presnejšie zloženie mäsa, ktoré obsahuje. Druhým dychom hneď dodáva, že žiadny kebab sa nezakazuje. Aj keď mnohých europoslancov táto téma veľmi nepotešila a tvrdia, že len zbytočne potom europarlament stráca na vážnosti.
V Európskom parlamente už riešili zakrivené uhorky, banány, vysávače a teraz tu máme kebab. Mnohí europoslanci netaja rozhorčenie, čo im to vlastne pristálo na stole. “Európsky parlament má na stole mnoho ťažkých zložitých náročných otázok a my ideme riešiť kebab,” hovorí europoslanec Eduard Kukan. “Nie je to dôstojné, aby sme sa naozaj takýmto spôsobom tým zaoberali,” dodáva ďalší slovenský europoslanec Vladimír Maňka.
Európska komisia totiž oficiálne navrhla schváliť používanie fosfátov v mäse, ktoré sa používa v kebabe. Zdravotný výbor europarlamentu však nesúhlasí a odvoláva sa na najnovšie štúdie, podľa ktorých by sa tým zvýšilo riziko srdcových ochorení v Európe.
“Navrhujeme, aby do času pokiaľ sa jednoznačne nepreukáže, že aditíva ktoré sa pridávajú ku kebabu sú neškodné, aby sa dovtedy nepridávali a boli pozastavené,” europoslankyňa Monika Smolková. Navyše ani v súčasnosti nie sú v povolené. Napríklad len v Nemecku sa denne predajú 3 milióny kebabov. Odhaduje sa, že v celej únii by sa ich denne mohlo skonzumovať aj 15 miliónov.
"Štúdia má byť hotová až koncom budúceho roka, tak to naozaj mohlo počkať s tým rozširovaním, tu si Európska komisia jednoducho mohla dať pohov,” hovorí europoslanec Richard Sulík.
Aby neprišlo k nedorozumeniu, europoslanci majú pre ľudí jasný odkaz. “Môžem všetkých ubezpečiť, že kebab bude k dispozícii v rámci Európskej únie,” uisťuje europoslanec Ivan Štefanec.
Pozrite si archívnu reportáž o milovníkovi kebabov medzi slovenskými poslancami: