Jasno
13°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Viac ako 200 000 detí bolo zosobášených počas posledných 15 rokov
Zdielať na

Viac ako 200 000 detí bolo zosobášených počas posledných 15 rokov

NEW JERSEY / Viac ako 200 000 detí sa v USA za posledných 15 rokov zosobášilo, uviedli nové odhalenia. Tri desaťročné dievčatá a jedenásťročný chlapec boli medzi najmladšími, ktorí sa zosobášili pre medzery v zákone. Na základe tohto je maloletým umožnené za určitých okolností uzavrieť manželstvo.

Minimálny vek pre manželstvo vo väčšine štátov USA je 18 rokov, ale každý štát má výnimky - napríklad súhlas rodičov alebo tehotenstvo - ktoré umožňujú mladším deťom vstúpiť do zväzku manželského.

V máji odmietol republikánsky guvernér pre New Jersey, aby sa do zákona pridali opatrenia, ktoré by z New Jersey urobili prvý štát so zákazom detských manželstiev bez výnimky. Jedine sudcovia by mohli manželstvo odobriť pri osobách vo veku 16 a 17 rokov. Chris Christie ale tvrdil, že by to bolo v rozpore s náboženskými zvykmi.

​Najmenej 207 468 maloletých vstúpilo do manželstva v USA v rokoch 2000 až 2015 podľa údajov zostavených skupinou Unchained At Last, bojujúcou za zrušenie detského manželstva. Ale realita je pravdepodobne omnoho vyššia, pretože 10 štátov neposkytlo žiadne alebo neúplné štatistiky.

Fraidy Reiss, zakladateľka Unchained at Last, povedala pre independent.co.uk, že ju "doslova striaslo", keď získala údaje pre New Jersey, kde sídlila jej skupina. Bolo to takmer 3500 detí v období rokov 1995 až 2012. "Toto číslo bolo oveľa vyššie, ako som si myslela, že bude," povedala. "Okrem toho bola šokujúca skutočnosť, že deti mali okolo 13 rokov a že to boli väčšinou dievčatá vydaté za dospelých mužov."

Sedem až osem percent maloletých, ktorí sa v rokoch 2000 až 2015 vydali, boli dievčatá a väčšina z nich mala 16 alebo 17 rokov. Najmladšími boli tri desaťročné dievčatá v Tennessee, ktoré sa v roku 2001 vydali za mužov vo veku 24, 25 a 31 rokov. Najmladší ženích bol 11-ročný, ktorý si v roku 2006 vzal 27-ročnú ženu v rovnakom štáte. Iba 14% detí, ktorým bolo manželstvo povolené, si vzali iné deti. 

Väčšina štátov stanovuje vek sexuálneho styku medzi 16. a 18. rokom a človek môže byť obvinený zo znásilnenia za sex s maloletým. Mnohé deti však dostali manželské licencie schválené sudcami predtým, než by mohli legálne súhlasiť so sexom.

V zriedkavých prípadoch bolo deťom povolené, aby si zobrali niekoho dokonca o dekády staršieho. Napríklad 14-ročná dievčina sa vydala za 74-ročného muža v Alabame. Detské nevesty zvyčajne pochádzajú z chudobných prostredí, povedal doktor Nicholas Syrett, autor americkej nevesty. Okrem toho dodal, že: "Takmer všetky dôkazy naznačujú, že dievčatá v mestách sa nevydávajú v mladom veku a že dievčatá zo strednej triedy alebo bohaté rodiny sa taktiež nevydávajú mladé. Je to skôr vidiecky fenomén a fenomén chudoby."

Niektorí si naopak na svadbu musia počkať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy