Zatiahnuté
17°
Bratislava
Slavomíra
10.10.2024
Ľadové medvede na Arktíde sú ohrozené topením ľadovcov
Zdielať na

Ľadové medvede na Arktíde sú ohrozené topením ľadovcov

MOSKVA / Turisti, ktorí prišli na lodi obdivovať ľadové kraje ruskej Arktídy, najprv vykrikovali, keď na pobreží zbadali malé bloky ľadu. V skutočnosti to však bolo 200 polárnych medveďov hodujúcich na mŕtvole veľryby, píše agentúra AFP.

"Boli sme všetci veľmi prekvapení," hovorí Alexander Gruzdev, riaditeľ prírodnej rezervácie na Wrangelovom ostrove na ruskom Ďalekom východe, kde sa konala táto medvedia hostina.

Ľadové medvede sa zhromaždili na brehu vody, aby sa pustili do mŕtvoly veľryby, ktorá uviazla na plytčine. Vo veľkej skupine medveďov bolo mnoho rodín a dve samice nasledované ôsmimi medvieďatkami. Taká krása sa naskytne len málokedy, hovorí Gruzdev.

Taký obraz môže fascinovať turistov, ale pre vedcov je názorným dôkazom otepľovania, ktoré mení prirodzené prostredie zvierat, zvyšuje boj o potravu a približuje medveďov k ľudským obydliam.

Klimatické zmeny vyvolávajú topenie ľadovcov, a to núti populáciu ľadových medveďov v Arktíde, aby trávili viac času na pevnej zemi a nebezpečne sa približovali k dedinám.

Wrangelov ostrov leží v Čukotskom mori na severovýchode Sibíri. Je tradičným miestom, kde ľadové medvede od augusta do novembra, po topení ľadovcov, odpočívajú a potom sa vydávajú na lov tuleňov. Ostrov je tiež považovaný za hlavnú zónu v celej Arktíde, kde sa rodia medvieďatá.

"Veľryba je pre ne skutočným darom. Je to niekoľko ton potravy, teda dosť na niekoľko mesiacov," vysvetľuje Gruzdev.

Veľká populácia ľadových medveďov

Na Wrangelov ostrov sa vydáva stále viac ľadových medveďov, ktorí tu dnes pre topenie ľadovcov trávia v priemere o mesiac dlhšie než pred 20 rokmi, uvádza expert z Washingtonskej univerzity Eric Regehr. Tento rok na jeseň tu pozorovatelia napočítali 589 medveďov. To je neobyčajne vysoký počet: ide o dvojnásobok odhadov, dodáva Regehr. Populácia ľadových medveďov v Čukotskom mori, ktoré se delí medzi Rusko a Spojené štáty, je podľa neho zdravá.

To sa ale môže zmeniť, ak sa bude predlžovať doba, ktorú medvede trávia na pevnej zemi. Aj napriek tomu, že tu majú niektoré zdroje potravy, ako sú pižmoni, hlodavci alebo aj tráva, nič nemôže vynahradiť energetický prísun z konzumácie tuleňov, ktoré sú pre prežitie ľadových medveďov kľúčové.

"Sú to múdre zvieratá a majú schopnosť adaptácie, ale ten počet ľadových medveďov, ktorý dnes máme v Arktíde, rozhodne nemôže žiť na pevnej zemi, pretože tu je obmedzený priestor a obmedzené zdroje potravy," upozorňuje Regehr.

Stále menej medveďov v mori

Podľa vedca je pohľad na 200 ľadových medveďov hodujúcích na mŕtvole veľryby jasnou známkou toho, čo nás čaká v budúcnosti: stále viac medveďov bude tráviť menej času v mori. Z toho vyplýva konflikt ľadových medveďov s obyvateľmi týchto krajov.

Tento rok zahynuli stovky mrožov, ktorí na seba narážali. Je možné, že ich znepokojil nejaký predátor, tvrdí koordinátor ruského centra pre morské savce Viktor Nikiforov.

Niektoré mŕtvoly mrožov plávali až k jednej dedine a prilákali ľadové medvede. "Jeden z nich rozbil okno domu," hovorí Nikiforov. Obyvatelia zakázali deťom chodiť do školy pešo a zrušili niektoré akcie. Vedci potom s pomocou buldozérov odstraňovali mŕtvoly mrožov.

"Koncentrácia ľudí a zvierat v jednej zóne rastie a z toho plynú konflikty," hovorí Nikiforov. "Klimatické zmeny nemôžeme zastaviť, ale môžeme sa postarať o to, aby ľudia žili v bezpečí," zdôrazňuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy