Polojasno
Bratislava
Kristián
19.10.2024
NATO zahájilo rozsiahlu operáciu proti povstalcom v Afghanistane
Zdielať na

NATO zahájilo rozsiahlu operáciu proti povstalcom v Afghanistane

Do akcie je zapojených 2500 vojakov NATO i afgánskej armády. Operácii velia Briti, ale zúčastňujú sa jej rovnako Česi, Estónci a Američania.Zásah začal ráno.

Jednotky vedené Severoatlantickou alianciou zahájili dnes na juhu Afghanistanu rozsiahlu operáciu, ktorej cieľom je vyhnať povstalcov hnutia Taliban z údolia Gerešk v najnepokojnejšej provincii Hílmand. Oznámil to hovorca Medzinárodných síl na podporu bezpečnosti v Afghanistane (ISAF). Akcie sa podľa neho zúčastnia aj Česi.

"Ide o operáciu, ktorú sme plánovali niekoľko týždňov, niekoľko mesiacov," povedal major Charles Anthony na tlačovej konferencii. Upresnil, že do akcie je zapojených 2500 vojakov NATO i afgánskej armády. Operácii velia Briti, ale zúčastňujú sa jej rovnako Česi, Estónci a Američania. Zásah začal ráno. Pozemné jednotky sú podporované tridsaťtonovými obrnenými vozidlami Warrior, navádzanými raketovými systémami, bojovými helikoptérami a stíhačkami.

Hílmand je jednou z násilím najhoršie postihnutých provincií. Koaliční vojaci sa denne stretávajú s talibáncami ktorí doposiaľ časť Hílmandu kontrolujú. V provincii pôsobia predovšetkým britskí vojaci, ktorí sa snažia obnoviť právomoc afghánskej vlády v mestách a dedinách v údolí pozdĺž rieky Hílmand, úrodnej časti zeme, odkiaľ pochádza najväčšia časť svetovej produkcie heroínu.

Za posledných 19 mesiacov bolo v Afghanistane zabitých viac než 7000 ľudí. Toto obdobie bolo zatiaľ najkrvavejším od roku 2001, kedy USA zahájili inváziu s cieľom zvrhnúť Taliban. V Afghanistane Česi pôsobia napríklad v poľnej nemocnici v Kábule. Spolu s Nemcami a Dánmi tiež tvoria rekonštrukčný tím v provincii Badachšán na severe krajiny. V provincii Hílmand operujú špeciálne sily vojenskej polície.

Hovorca NATO, Major Charles Anthony:

"Operácia zvaná "Op palk Wahel" začala práve pred pár hodinami s vojenskými silami ISAF vo vedení, za podpory ANA vojakov."
"Je to operácia plánovaná už niekoľko týždňov až mesiacov. Slúži na vyčistenie od talibánskych vzbúrencov v tomto pásme a na pomoc obnoviť nad pásmom kontrolu, ale nie je to odpoveď na akýkoľvek druh hrozby Talibanu."

Najčítanejšie správy