Oblačno
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Turecký premiér chce zrušit zákaz nosenia šatiek na univerzitách
Zdielať na
Zahraničie

Turecký premiér chce zrušit zákaz nosenia šatiek na univerzitách

Zdroj: Bogers

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan chce zrušiť zákaz nosenia islamských šatiek na univerzitách.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan chce zrušiť zákaz nosenia islamských šatiek na univerzitách.

Jeho islamská konzervatívna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) sa kvôli tomu chystá zmeniť ústavu, napísala dnes agentúra AP. Laická opozícia návrh AKP kritizuje.

"Právo na vysokoškolské vzdelávanie nemôžeme obmedzovať len kvôli tomu, čo dievča nosí. V žiadnej západnej krajine sa s tým nerobia problémy, ale v Turecku áno," argumentoval Erdogan. Zrušenie zákazu podľa neho prispeje k posilneniu individuality na úkor štátu a vytvorí tak slobodnejšiu spoločnosť. Erdogan dúfa, že sa tým Turecko priblíži Európskej únii, do ktorej chce vstúpiť.

Plány AKP vyvolali kritiku laických kruhov v Turecku. Opozícia považuje povolenie moslimských šatiek za prelomenie odluky štátu a náboženstva, ktorej najviditeľnejším symbolom bol práve tento zákaz. Podľa neho tak začína "postupná islamizácia krajiny", píše agentúra DPA. Profesorka Ayse Ayataová sa obáva, že zrušenie zákazu tak zvýši tlak na ženy, ktoré šatku nenosia, aby sa zahalili.

Zatiaľ sa neočakáva, že by sa do záležitosti vložila armáda, ktorá sa považuje za strážkyňu sekulárneho štátu, uviedla agentúra Reuters. Vojenský zásah by pravdepodobne torpédoval snahy Turecka o vstup do EÚ a poškodil by jeho rozvíjajúcu sa ekonomiku. Napriek tomu však armádne vedenie dôkladne sleduje debaty o ústave.

Súčasná turecká ústava prijatá v roku 1980 zakazuje nosenie islamskej šatky na univerzitách a vo verejných budovách. Mnohí jej kritici ju však vnímajú ako príliš prísnu. V Turecku nosia šatku približne dve tretiny žien, mezi nimi aj manželka súčasného prezidenta Abdullaha Güla.

Zdielať na

Najčítanejšie správy