Oblačno
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Politička CSU šokovala návrhom na časovo obmedzené manželstvo
Zdielať na

Politička CSU šokovala návrhom na časovo obmedzené manželstvo

Zdroj: wikipedia.org

Manželstvo by sa malo uzatvárať na dobu určitú, s možnosťou prípadného predĺženia po siedmich rokoch. S týmto najkrikľavejším bodom programu chce táto kontroverzná osobnosť konzervatívnej politickej scény v Mníchove vyraziť do súboja o najvyššiu funkciu v CSU po odchádzajúcom Edmundovi Stoiberovi.

Manželstvo by sa malo uzatvárať na dobu určitú, s možnosťou prípadného predĺženia po siedmich rokoch. S týmto návrhom, ktorý by možno vyvolal údiv i v hociktorom feministickom krúžku, dnes vyrukovala politička bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Gabriele Pauliová. Manželstvo na sedem rokov je najkrikľavejším bodom programu, s ktorým chce táto kontroverzná osobnosť konzervatívnej politickej scény v Mníchove vyraziť do súboja o najvyššiu funkciu v CSU po odchádzajúcom Edmundovi Stoiberovi.

Ak sa chcela Pauliová od ďalších vyzývateľov programovo odlíšiť, celkom isto sa jej to podarilo, a informácie o dnešnom zverejnení jej programu okamžite zaujali čelné miesta v spravodajských reláciách a na spravodajských serveroch. Svoj návrh pritom dvakrát rozvedená obhajuje potrebou znižovať počet rozpadov manželstiev, čím nevybáča z proklamácií konzervatívnych strán, pre ktoré je prvým prikázaním ochrana rodinných hodnôt. Keď "manželstvo po siedmich rokoch vyprší", môžu sa partneri rozísť bez veľkých nákladov na rozvodové konanie, presvedčovala dnes ambiciózna žena v Mníchove svojich spolustraníkov a prípadných stúpencov.

Obhajobu svojho programu korunovala výrokom, že "mimo manželstva sa snáď žije lepšie". Aj tak sa každé druhé manželstvo rozpadá a veľa manželských dvojíc zostáva spolu len zo strachu pred rozvodom, kvôli finančnej závislosti na partnerovi alebo kvôli daňovým výhodám, ale najdôležitejšia je predsa láska. Toľko bavorská politička. V prvej reakcii bavorská ministerka spravodlivosti Beate Merková označila výroky svojej straníckej kolegyne za "úplne absurdné" a dodala, že "diametrálne" odporujú programu strany.

Pauliová si tak opäť potvrdila povesť provokatérky, ktorá ju sprevádza v niekoľkých posledných mesiacoch. Táto pôvodne neznáma regionálna politička totiž odštartovala pád starnúceho Stoibera, keď najskôr kritizovala jeho vodcovský štýl a nakoniec jeho úrad krajinskej vlády obvinila, že ju špehoval, aby ju mohol zdiskreditovať. V dôsledku búrlivej vnútrostraníckej debaty potom Stoiber v januári oznámil odchod z funkcie.

Ďalšiu ťažko stráviteľnú pilulku pripravila zaslúžilým spolustraníkom päťdesiatročná milovníčka silných motoriek z Fürthu v apríli, keď sa nechala vyfotografovať pre společenský magazín Park Avenue v červenej parochni, čiernej maske, minisukni a latexových rukaviciach. O to viac prekvapila v júli oznámením svojej kandidatúry proti krajinskému ministrovi hospodárstva Erwinu Huberovi a spolkovému ministrovi poľnohospodárstva Horstovi Seehoferovi na predsedkyňu CSU. Jej nádeje na zvolenie sú však minimálne, uisťujú svorne členovia strany, v ktorej výrazne dominujú muži.

Najčítanejšie správy