Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
V bojoch zahynulo desať moslimských extremistov a jeden vojak
Zdielať na

V bojoch zahynulo desať moslimských extremistov a jeden vojak

Zdroj: Colin/ilustračné

Desať ozbrojených moslimských radikálov a sedem príslušníkov poriadkových síl prišlo v posledných dňoch o život v Alžírsku.

Desať ozbrojených moslimských radikálov a sedem príslušníkov poriadkových síl prišlo v posledných dňoch o život v Alžírsku. Medzi zabitými islamistami je údajne i strojca krvavého atentátu zo začiatku septembra. Oznámili to dnes alžírske bezpečnostné zložky.

Desať radikálov zabili poriadkové sily pri piatočnej protipovstaleckej operácii v regióne ležiacom päťdesiat kilometrov južne od hlavného mesta Alžírska. Medzi nimi je aj jeden z povstaleckých veliteľov Ajsa Bucana, prezývaný Sirraka, ktorý je považovaný za strojcu samovražedného atentátu z 8. septembra proti kasárňam pobrežnej stráže v meste Dellys. K útoku, ktorý si vyžiadal 37 mŕtvych, sa prihlásila Organizácia Al-Káida v moslimskom Maghribe, skôr známa ako Salafistická skupina pre kázanie a boj (GSPC).

Na druhej strane pri prestrelkách a atentátoch zahynuli v posledných dňoch štyria vojaci. Traja miestni policajti boli vo štvrtok vyvlečení z autobusu a podrezaní pred očami ostatných cestujúcich. Alžírska vláda sa pokúša zmieriť so skupinami, ktoré zahájili boj proti armáde po roku 1992, kedy vláda zrušila druhé kolo volieb, v ktorom mohli zvíťaziť islamisti. Nasledoval občiansky konflikt, ktorý si vyžiadal 200.000 mŕtvych. Napätie v krajine trvá, i keď vláda vyhlásila pre ozbrojencov amnestiu. Od začiatku septembra zahynulo násilnou smrťou najmenej 100 ľudí.

Najčítanejšie správy