Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Vládnúca strana na Taiwane vyzvala k nezávislosti ostrova
Zdielať na
Zahraničie

Vládnúca strana na Taiwane vyzvala k nezávislosti ostrova

Zdroj: enkai

Vládnúca strana na Tajwane dnes schválila uznesenie presadzujúce vyhlásenie nezávislosti ostrova na kontinentálnej Číne.

Vládnúca strana na Tajwane dnes schválila uznesenie presadzujúce vyhlásenie nezávislosti ostrova na kontinentálnej Číne. Podľa Demokratickej pokrokovej strany (DPP) by nezávislosť mala byť zakotvená v novej ústave.

Taký krok by popudil Čínu, ktorá ostrovu opakovane hrozila vojnou, pokiaľ by sa pokúsil de jure zavŕšiť svoju faktickú nezávislosť. Peking považuje Tajwan, ktorý žije vlastným životom od konca 40. rokov, za súčasť Číny, za svoju "odpadlícku" provinciu. Preto tiež blokuje tajwanské žiadosti o vstup do OSN.

Rezolúcia o zavŕšenie premeny Tajwanu v "normálnej krajine" prešla na búrlivom sneme DPP, venovanému príprave na prezidentské voľby, ktoré sa uskutočnia v marci budúceho roku. DPP si podľa agentúry AP od stratégie provokovania Číny sľubuje príliv voličov.

Čína a Tajwan sa rozdelili po občianskej vojne v roku 1949, keď sa na ostrov stiahli predstavitelia porazeného kuomintangského režimu, kým kontinentálnu časť krajiny ovládli komunisti.

Svoje nároky na Tajwan je Čína údajne pripravená uplatniť i použitím zbraní, ako čas od času deklaruje. Na ostrov neustále mieri z kontinentu niekoľko stoviek rakiet a čínska armáda usporadúva pravidelne mohutné cvičenia, aby tchajwanskému obyvateľstvu pripomenula realitu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy