Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Demonštrácie v Barne boli potlačené
Zdielať na
Zahraničie

Demonštrácie v Barne boli potlačené

Zdroj: SITA/AP Photo/The Straits Times

Do Barny pricestoval vyslanec OSN a stretol sa s predstaviteľmi vlády.

Barmskej vojenskej junte sa tvrdými zásahmi proti demonštrantom a masovým zatýkaním z posledných dní podarilo prakticky úplne potlačiť protivládne protesty.

V sobotu vyšli do ulíc Rangúnu len stovky ľudí, dnes zívali ulice tohto najväčšieho mesta Barmy prázdnotou. Do krajiny pricestoval vyslanec OSN Ibrahim Gambari, aby sa pokúsil prinútiť generálov k dialógu s opozíciou. Proti krvavým zákrokom poriadkovej polície, pri ktorých v Barme od stredy zahynulo najmenej desať ľudí, demonštrovali ľudia v mnohých štátoch sveta.

V Barme naďalej zostáva prerušený internet, ktorý bol hlavným prostriedkom predávania správ o situácii v krajine do zahraničia. Telefonické spojenie je tiež sporadické. Buddhistickí mnísi, ktorí boli kľúčovou hnacou silou demonštrácií, sú zväčša držaní pod dozorom v svojich kláštoroch. Množstvo mníchov je taktiež medzi zatknutými odporcami režimu, ktorých počet po nových raziách v noci na dnes stúpol zhruba na tisícku. Asi 1100 politických väzňov junta držala vo väzení už pred začiatkom nepokojov.

V sobotu ešte boli v niektorých štvrtiach Rangúnu zaznamenané sporadické protivládne protesty, skupinky sa však skoro rozptýlili, keď proti nim zasiahli poriadkové sily slzným plynom, obuškami a streľbou do vzduchu. Väčší protestný pochod sa uskutočnil len v meste Pakokku, ležiacom asi 500 kilometrov na sever od Rangúnu, kde dve hodiny mestom pokojne kráčalo niekoľko tisíc ľudí, bez toho aby proti nim polícia zakročila.

Dnes do Rangúnu junta povolala ďalšie vojenské a policajné posily, takže počet členov bezpečnostných jednotiek tu vzrástol už na 20 tisíc. Demonštranti sa vzhľadom k tejto presile neodvážili vyjsť do ulíc a podľa svedkov vládol v meste napätý pokoj.

Barmskí vojenskí vládcovia viacmenej urobili aspoň jeden neobvyklý ústupok, keď dovolili vyslancovi OSN Ibrahimovi Gambarimu stretnúť sa dnes s vodkyňou opozície a nositeľkou Nobelovej ceny za mier Do Aun Schan Su Ťij, ktorú držia v domácom väzení.

Gambari sa stretol aj s niektorými predstaviteľmi vlády, no zatiaľ ho neprijali dvaja najvyšší činitelia, generál Than Šwei a jeho pravá ruka generál Maun Eie. Odletel už po druhýkrát do oficiálnej metropoly krajiny Neipyijta, čo podľa agentúr vzbudzuje nádej, že predsa len dostane šancu tlmočiť najvyššiemu vedeniu posolstvo medzinárodného spoločenstva, vyzývajúce k mierovému riešeniu krízy a nadviazaniu dialógu medzi juntou a opozíciou.

Znepokojenie nad situáciou v Barme dnes vyjadril rovnako aj pápež Benedikt XVI., ktorý zároveň vyzval k modlitbám za pokojné riešenie krízy. K apelom politikov a ďalších osobností sa pridáva i svetová verejnosť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy