Skoro jasno
15°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Spotrebu vody znižujú o 37 litrov na osobu. Spejú k prídelovému systému
Zdielať na

Spotrebu vody znižujú o 37 litrov na osobu. Spejú k prídelovému systému

Archívna reportáž

KAPSKÉ MESTO / Úrady v Juhoafrickej republike začali od miestnych obyvateľov vyžadovať dennú spotrebu vody do 50 litrov na osobu. Limit sa tak zníži o 37 litrov, čím sa mesto snaží oddialiť moment, keď bude musieť kvôli niekoľkoročnému suchu vypnúť dodávku odberateľov a nastoliť prídelový systém. Podľa agentúry Reuters hlásia aj znepokojivé nízke hladiny priehrad, z ktorých čerpajú vodu.

Situácia v Kapskom meste už je pre vládu prioritou. Úrady majú do konca týždňa oznámiť plán krízových opatrení. Kým nezačne voda v priehradách napĺňajúcich obľúbený cieľ turistov na západe Juhoafrickej republiky stúpať, prestane do niekoľkých týždňov tiecť v domácnostiach či v podnikoch. Následne sa začne voda rozdeľovať na 200 výdajných miestach, ktoré budú pod dohľadom bezpečnostných zložiek. 

Deň nula

Dátum zavádzania mimoriadnych opatrení je známy ako "Deň nula". Nastane vtedy, keď priemerná výška hladiny v nádržiach klesne pod 13,5 percenta kapacít. Momentálne sa nachádza na 26 percentách a prekročenie obávanej hranice predpovedajú na 16. apríl. 

Kríza pramení z obdobia abnormálneho sucha v rokoch 2015 a 2016, po ktorých sa zásoby vody pre trvalo nízke zrážky nestihli zregenerovať a obnoviť. K nedostatku vody napomáhajú aj klimatické zmeny a masívny rast populácie mesta. Rôzne politické frakcie sa teraz navzájom obviňujú z toho, že na varovania o rodiacej sa pohrome nereagovali včas. Varovania pritom prichádzali už pred niekoľkými rokmi. 

Konflikt pri prameni s vodou

Nervozita podľa médií stúpa aj medzi obyčajnými ľuďmi. Tento týždeň už jednu osobu zatkli, keď v mestskej časti Newlands vypukol konflikt pri prameni s vodou. Polícia má zatiaľ plné ruky práce s ľuďmi, ktorí porušujú denný limit. Úrady Kapského mesta uvádzajú, že obmedzenie na spotrebu dodržiava okolo 55 percent obyvateľov. Nehospodárnosť sa trestá pokutami.

Po novom budú tiež neprispôsobivým osobám inštalované na ich budovy zariadenia obmedzujúce dodávky vody. "Zatiaľ čo aj iné medzinárodné mestá sa pasujú s nedostatkom vody, situácia Kapského mesta je extrémnejšia a jej efektívne riešenie by mohlo slúžiť ako globálny model," uviedol riaditeľ Juhoafrickej agentúry pre turizmus Sisu Ntshonaa. The New York Times ale podotýka, že Kapské mesto platia za to, že je priekopníkom v oblasti environmentálnej politiky, nevynímajúc šetrné nakladanie s vodou. 

V roku 2014 mali priehrady ešte plné

Za plné priehrady v roku 2014 dostalo Kapské mesto medzinárodné ocenenie za systém vodného hospodárstva. "Opatrenia na šetrenie s vodou malo výrazný efekt. Možno až príliš. Mesto ušetrilo toľko vody, že odložilo hľadanie nových zdrojov," píše The New York Times. Svoju úlohu zohrali podľa všetkého aj zmeny miestnej klímy, ktoré sa v nasledujúcich desaťročiach budú naďalej uberať nepriaznivým smerom. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy