Skoro jasno
13°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Malé klietky plné výkalov, steny nasiaknuté močom. V dome žilo 212 psov
Zdielať na

Malé klietky plné výkalov, steny nasiaknuté močom. V dome žilo 212 psov

Archívne video

KAMENICA NAD LIPOU / V staršom rodinnom dome v Kamenici nad Lipou chovala žena v otrasných podmienkach viac než dve stovky psov. Veterinári už jej ich odobrali s tým, že tak hrozný prípad týrania zvierat si nepamätajú. Zvieratá skončili v útulkoch po celej republike, ženu stíha polícia.

Vysoká vrstva výkalov, podlahy a steny doslova presiaknuté močom. Tak v dome v centre Kamenice nad Lipou do stredy žilo celkom 212 psov, najčastejšie malých plemien. Väčšina bola zatvorená v malých klietkach, niektorí po znečistenom dome voľne pobehovali.

"Psy boli značne zanedbané, vykazovali znaky kožných, očných, ušných a parazitárnych ochorení, mali prerastené pazúre,“ popísal hovorca Štátne veterinárnej správy (SVS) Petr Majer redakcii iDnes.cz.

Policajti začali trestné stíhanie chovateľky, podozrieva ju z trestného činu zanedbania starostlivosti o zviera z nedbalosti. Viac informácií ale polícia zverejniť zatiaľ nechce. "V súčasnosti je prípad vo fáze preverovania a nebudeme k nemu poskytovať žiadne bližšie informácie,“ informuje hovorkyňa Stanislava Miláčková.

Pre veterinu to bol najväčší prípad týrania psov a odobrania zvierat za posledné roky. "Naši kontrolóri si nepamätajú tak otrasné podmienky, v ktorých zvieratá museli žiť, ani tak obrovský počet,“ podotkol Majer.

Podľa susedov v dome spoločne so psami žijú starší muž a žena. "Že chovajú veľa psov, sa tu traduje asi tridsať rokov. Nikdy sme vnútri neboli, ale odhadovala som to tak na 60 zvierat. Že ich bolo cez 200, mi vyrazilo dych,“ prezradila susedka chovateľky. Dodala, že ľudia v Kamenici už skôr proti jej chovu podpisovali petíciu.

"Pani sme už v minulosti ponúkali iný pozemok za mestom, kde by psy mohla chovať. Nikdy na to nepristúpila, odmietla nás. Teraz už vieme, prečo,“ krúti nad prípadom hlavu kamenický starosta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy