Jasno
12°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Masaker na Floride: Trenér skočil pred študentov a chránil ich pred strelami
Zdielať na

Masaker na Floride: Trenér skočil pred študentov a chránil ich pred strelami

FLORIDA / Už niekoľko hodín po streľbe so 17 mŕtvymi na strednej škole vo floridskom Parklande sa začali objavovať svedectvá o hrdinstvách učiteľov a zamestnancov, ktorí sa snažili za každú cenu zachrániť študentov. Niektorí masaker vylúčeného študenta Nicolasa de Jesus Cruza neprežili.

Cruz vyzbrojený poloautomatickou puškou AR-15 pred pol treťou popoludní odistil dymovnice a hodil ich do školy. Tým sa spustil požiarny poplach v celej trojposchodovej budove strednej školy. Študenti pritom už v ten deň raz požiarny poplach počuli, keď prebiehalo cvičenie. "Takže si všetci mysleli, že to je zase cvičenie. Potom na chodbe vypukla streľba. Všade bol potom zvírený prach a my sme utekali,“ popísala jedna zo študentiek pre miestnu televíziu WSVN-7.

Aj študentka Alex bola zvonením požiarneho poplachu druhýkrát za deň veľmi prekvapená. "Bolo to divné. Vydali sme sa teda po schodoch dolu. V tom sme počuli streľbu z prvého poschodia, preto sme sa zase rozbehli hore.“ Tam už učitelia zamykali žiakov v triedach, ako mali natrénované z cvičenia proti "šialenému strelcovi“.

Alex a ďalším jej spolužiakom odomkol jeden učiteľ triedu, aby sa v nej mohli skryť. "Keď za nami zatváral dvere, strelil ho. Zomrel na zemi pred nami. Dvere zostali otvorené, strelec mohol kedykoľvek vojsť dnu. Neurobil to, my sme sa schovávali pod lavicami."  

Podľa denníka Miami Herald sa objavilo niekoľko svedectiev o hrdinstve Aarona Feisa. Ten osem rokov pracoval ako ochranka strednej školy v Parklande. V posledných rokoch tam pôsobil už ako tréner amerického futbalu. Keď začala streľba, skočil Feis pred študentov, aby ich ochránil vlastným telom. Podľa prvých správ v kritickom stave bojoval v nemocnici o život. O 3:00 SEČ oznámil šerif Scott Israel, že "tréner zomrel“, ale nepovedal žiadne meno.

Facebook/Aaron Feis

​Jedna z učiteliek Melissa Falkow sa skrývala vo vstavanom šatníku s 19 študentmi 40 minút, než ich policajti vyslobodili. "Je veľmi frustrujúce, že sme urobili všetko, čo sme urobiť mali, škola nás na túto situáciu pripravila, a napriek tomu je toľko obetí,“ hovorí Falkow. Jeden z rodičov Caesar Figueroa reportérom CBS povedal, že jeho dcéra mu volala, keď sa skrývala v skrini. Hneď jej povedal, aby nehovorila, pretože nechcel, aby strelec započul jej hlas. "Je to najhoršia nočná mora, nevedieť o dcére 20 minút, bolo to najdlhších 20 minút môjho života,“ povedal.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy