Jasno
Bratislava
Maximilián
12.10.2024
Britský súd rozhodol o odpojení chlapca (2) od prístrojov proti vôli rodičov
Zdielať na

Britský súd rozhodol o odpojení chlapca (2) od prístrojov proti vôli rodičov

LONDÝN / Londýnsky súd tento týždeň rozhodol, že lekári môžu odpojiť od prístrojov dvojročného chlapca aj napriek želaniu rodičov. Všeobecný súd v rozsudku zohľadnil lekársky posudok, podľa ktorého 21-mesačný Alfie Evans nemá šancu na uzdravenie a jeho ďalšie umelé udržiavanie pri živote by bolo "bezcitné, nefér a neľudské". Verdikt je konečný, chlapca odpoja v piatok.

Otec Tom Evans povedal, že súd nad jeho synom vyniesol rozsudok smrti. "Môj syn má dva roky a bol odsúdený na trest smrti. Získali sme falošný dojem, že s ním prinajmenšom budeme môcť odísť dôstojne domov, ale oni chcú, aby do piatku zomrel. Bez súcitu s mamou a otcom. Bez súcitu," povedal Evans podľa agentúry Reuters po utorkovom vynesení rozsudku.

Pred budovou súdu bola okrem žurnalistov aj asi tridsiatka demonštrantov, ktorí prišli Evansovým vyjadriť podporu.

Ako ale upozornila stanica BBC, rodičia chlapca nechceli vziať domov, ale do nemocnice v Ríme, kde ho chceli podrobiť ďalším pokusom o liečbu.

Chlapec trpí degeneratívnou neurologickou poruchou neznámeho pôvodu a je v polovegetatívnom stave. Lekárom sa nepodarilo stanoviť presnú diagnózu, ale dospeli k záveru, že udržiavať dieťa ďalej pri živote na prístrojoch nemá v danej situácii zmysel.

Na Slovensku odpojil od prístrojov otec syna:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy