Jasno
14°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Juh a východ Španielska zasiahli búrky
Zdielať na
Zahraničie

Juh a východ Španielska zasiahli búrky

Zdroj: William Helsen

Na pobreží Costa Blanca museli evakuovať 30 turistov.

Výdatné dažde zasiahli dnes východošpanielske pobrežie letoviska Costa Blanca. Blízko mestečka Calpe museli evakuovať asi tridsať turistov z kempingu, informovali podľa agentúry DPA španielske úrady.

V provincii Alicante uzavreli niektoré cesty, ktoré zaplavila voda. Stredomorské pobrežie zasa bičovala silná subtropická búrka, ktorá mala podľa španielskeho meteorologického ústavu Meteomedia oko ako hurikán.

Príčinou tejto búrky je podľa nemeckého experta Thomasa Säverta pomerne vysoká teplota vody dosahujúca až 23 stupňov Celzia, pričom vo vyšších vrstvách atmosféry je vzduch naopak chladný. Costa Blanca bola zasiahnutá nepriaznivým počasím už cez víkend. Len v mestečku Calpe škody odhadujú na 160 miliónov eur.

Na španielskom stredomorskom ostrove Mallorca, ktorý zasiahli v predchádzajúcich dňoch výdatné dažde a záplavy, sa dnes podľa úradov situácia upokojila.

Počas týchto lejakov prišla o život turistka z Dánska, ktorú i s autom strhla voda. Na ostrove miestami spadlo v priebehu niekoľkých hodín až 90 litrov vody na meter štvorcový. Záliv v metropole Baleárskych ostrovov Palma de Mallorca zasiahlo päť malých tornád, tie sa však našťastie rozplynuli nad morom.

William Helsen


Klimatické zmeny zvyšujú nad Stredozemným morom riziko tropických búrok a tornád, uviedli experti z meteorologického ústavu Spoločnosti Maxa Plancka v Hamburgu, ktorí vykonali viacero simulácií klimatických situácií.

Podľa názoru vedcov existuje spojitosť medzi zmenami klímy spôsobenými človekom a nebezpečnstvom vzniku cyklónov v regióne.

Zdielať na

Najčítanejšie správy