Skoro jasno
12°
Bratislava
Maximilián
12.10.2024
Kráľovna Alžbeta II. prežila v 80. rokoch pokus o atentát
Zdielať na

Kráľovna Alžbeta II. prežila v 80. rokoch pokus o atentát

BRATISLAVA / Britská kráľovná Alžbeta II. prežila v 80. rokoch pri svojej oficiálnej návšteve Nového Zélandu pokus o atentát. Z pušky na ňu počas kráľovského sprievodu vystrelil mladý Novozélanďan. Vyplýva to z novo odtajnených dokumentov novozélandských bezpečnostných zložiek, napísal spravodajský sever BBC.

Sedemnásťročný Christopher Lewis v októbri 1981 na kráľovnú vystrelil z pušky, keď vystupovala z automobilu na návšteve mesta Dunedin na juhu krajiny. Podľa odtajnených dokumentov bol útok neúspešný, pretože muž nemal pre streľbu vhodnú pozíciu, ani dostatočne výkonnú zbraň vzhľadom na vzdialenosť, z akej strieľal.

Novozélandské úrady incident zatajili údajne zo strachu, že kráľovská rodina svojej návštevy do krajiny odteraz zruší. Polícia vtedy uviedla, že zvuk podobný výstrelu bol zrejme spôsobený padajúce dopravnou značkou. Mladík bol krátko po útoku zadržaný a za nedovolené držanie a nakladanie so zbraňou si odsedel tri roky za mrežami. Spolu s ním zatkla polícia ďalších dvoch muža.

V 90. rokoch čelil Lewis obvineniu z brutálnej vraždy ženy a únosu dieťaťa. V predbežnej väzbe následne spáchal samovraždu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy