Zatiahnuté
12°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Obyvatelia stále odmietajú opustiť svahy sopky
Zdielať na
Zahraničie

Obyvatelia stále odmietajú opustiť svahy sopky

Úrady už takmer pred týždňom nariadili evakuáciu 116-tisíc ľudí žijúcich v okolí desiatich kilometrov od úrodných úbočí sopky, ale mnohí z nich odmietajú odísť s odôvodnením, že sa musia starať o úrodu a dobytok.

Na svahoch indonézskej sopky Mount Kelud žije desaťtisíce obyvateľov. Stále odmietajú premiestniť sa na bezpečnejšie miesto. Vedci varujú pred možnou erupciou sopky na najvyššiu úroveň a hrozí, že Mount Kelud môže začať svoju erupciu prakticky kedykoľvek, píše agentúra AP.

OSN už mobilizovala stovky humanitných pracovníkov a pripravila pre oblasť dodávky zdravotného materiálu. Vedci svoje varovanie opierajú o zvyšujúcu sa teplotu sopky a otrasy hlboko pod zemou. Úrady nariadili evakuáciu 116-tisíc ľudí žijúcich v okolí desiatich kilometrov od úrodných úbočí sopky, ale mnohí z obyvateľov odmietajú odísť s odôvodnením, že sa musia starať o úrodu a dobytok.

"Keby sme ich nedonútili, potom by sa dedinčania ďalej snažili zostať. Nemáme na výber, musíme to urobiť pre ich bezpečie," povedal miestny policajný veliteľ Tjuk Basuki.  

Mount Kelud leží na husto obývanom ostrove Jáva. Naposledy vybuchla sopka v roku 1990, vtedy prišlo o život desiatky ľudí. V roku 1919 bolo silnú erupciu sopky počuť stovky kilometrov. Zničila desiatky dedín a vyžiadala si 5 160 obetí.  

   

Zdielať na

Najčítanejšie správy