Jasno
11°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Slovinci volia nového prezidenta
Zdielať na

Slovinci volia nového prezidenta

Zdroj: ČTK/AP/Darko Bandic

Doterajšieho prezidenta Janeza Drnovšeka by sa malo rozhodnúť v dvojkolových prezidentských voľbách. Za najväčšieho favorita považujú prieskumy konzervatívneho Lojzeho Peterleho.

V Slovinsku sa začali dnes v 7:00 SELČ prezidentské voľby. O nástupcovi doterajšej hlavy štátu Janeza Drnovšeka rozhoduje 1,7 milióna oprávnených voličov zo siedmich kandidátov. Podľa predvolebných prieskumov by však žiadny z nich nemal v prvom kole získať potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov. Preto by sa o novej hlave štátu malo rozhodnúť až v druhom kole z tých najúspešnejších dvoch kandidátov, ktoré je naplánované na 11. novembra.

Do pozície najväčšieho favorita pasujú prieskumy konzervatívneho Lojzeho Peterleho. 59-ročný bývalý premiér a v súčasnosti poslanec Európskeho parlamentu kandiduje ako nezávislý, podporu mu však vyjadril terajší predseda slovinskej vlády Janez Janša a väčšina strán jeho koalície. Pokiaľ zvíťazí, bude prvým neľavicovým prezidentom Slovinska od jeho osamostatnenia v roku 1991.

O jeho vyzývateľovi by sa podľa prognóz malo rozhodnúť medzi Danilom Türkom, ktorého podporuje sociálna demokracia, a bývalým guvernérom slovinskej centrálnej banky Mitjou Gasparim. Za čierneho koňa je považovaný šéf nacionalistickej Slovinskej národnej strany (SNS) Zmago Jelinčić.

Volebné miestnosti budú dnes otvorené do 19:00 SELČ. Prvé predbežné výsledky sa podľa tlačových agentúr očakávajú do troch hodín po ich uzavretí.

Funkčné obdobie slovinského prezidenta trvá päť rokov. Právomoci hlavy štátu sú však malé a má predovšetkým reprezentatívnu úlohu.

Najčítanejšie správy