Jasno
15°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Kurdi zabíjali, Erdogan zvolal krízový štáb
Zdielať na
Zahraničie

Kurdi zabíjali, Erdogan zvolal krízový štáb

Ankara obvinila Kurdov zo zabitia 15 tureckých vojakov, 15 boli zranení a ďalších desať je nezvestných. Kurdi zase obvinili Ankaru, že turecká armáda ostreľovala kurdské dediny na severe Iraku. K správe pripojené VIDEO.

Najmenej 15 tureckých vojakov údajne zabili v noci na dnes kurdskí povstalci pri ozbrojenom stretnutí na juhovýchode Turecka neďaleko hraníc s Irakom. Uviedla to dnes agentúra AFP s odvolaním na armádny zdroj. Pri incidente vraj bolo ďalších 15 ich kolegov zranených a desať je nezvestných.

Kurdi naopak obvinili Ankaru, že turecká armáda dnes ráno ostreľovala kurdské dediny v severnom Iraku. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v reakcii na eskaláciu násilia zvolal krízové zasadanie vlády a armády, ktoré sa má zísť dnes v 19:00 SELČ, informovali tlačové agentúry.

"Po jednaní rozhodneme, aké kroky podnikneme ďalej," oznámil premiér v televíznom vstupe, v ktorom zároveň vyzval obyvateľov, aby zachovali pokoj. Večernému jednaniu bude predsedať turecký prezident Abdullah Gül.

Turecká vláda si už v stredu nechala parlamentom v Ankare posvätiť prípadný cezhraničný zákrok proti základniam kurdských rebelov na severe Iraku. Podľa agentúry Reuters by posledný incident na juhu krajiny mohol ešte zvýšiť domáci tlak na kabinet, aby armádu do Iraku vyslala.

Turecká štátna tlačová agentúra Anatolia už predtým uviedla, že kurdskí ozbrojenci napadli vojenskú jednotku paľbou z ťažkých zbraní. Incident sa odohral v hornatej provincii Hakkari, kde operujú početné turecké sily a snažia sa zabrániť rebelom zo zakázanej Kurdskej strany pracujúcich (PKK), aby prekračovali hranicu a útočili na územie Turecka.

Nemenovaný kurdský predstaviteľ naopak tvrdí, že turecká armáda zaútočila na sever Iraku. "Dnes ráno o šiestej hodine (05:00 SELČ) ostreľovala asi 11 oblastí pozdĺž hranice. Nikto nebol zranený," povedal agentúre Reuters. Ankara na obvinenia zatiaľ nereagovala. Turecká armáda však už predtým oznámila, že na napadnutie svojich vojakov pri irackých hraniciach "rázne odpovedala".

Podľa Ankary sa v severoirackých horách skrýva asi 3 500 príslušníkov PKK, ktorú Spojené štáty i Európska únia považujú za teroristickú organizáciu. V sobotu v tejto súvislosti vyzval Erdogan koaličné jednotky v Iraku na čele s USA, aby proti nim v rámci boja proti terorizmu zakročili.

PKK zahájila svoje ozbrojené ťaženie za vytvorenie nezávislého kurdského štátu už v roku 1983. Za tú dobu si vojenská kampaň vyžiadala na oboch stranách vyše 30.000 obetí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy