Jasno
15°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Američania útočili na Bagdad, 13 mŕtvych vrátane detí
Zdielať na
Zahraničie

Američania útočili na Bagdad, 13 mŕtvych vrátane detí

Zdroj: SITA/AP/Adil al-Kazali

Mŕtvych uložili do drevených rakiev pokrytých irackými vlajkami. Medzi nimi sú i dve malé deti, z ktorých jedno malo prestrelenú tvár.

Najmenej 13 mŕtvych a 69 zranených si vyžiadal dnes skoro ráno letecký útok amerických síl na šíitsku štvrť Sadr v Bagdade. Medzi zabitými sú podľa tlačových agentúr i ženy a malé deti.

Cieľom operácie bolo podľa americkej armády zneškodniť jedného z veliteľov Mahdího armády, ktorá je lojálna voči šíitskemu radikálnemu duchovnému Muktadu Sadrovi. Hľadaný povstalec je údajne zodpovedný za únosy irackých predstaviteľov, ktoré vraj sponzoruje susedný Irán. Pri operácii prišlo o život najmenej šesť rebelov, uviedlo veliteľstvo amerických síl.

Streľba prekvapila mnoho obyvateľov štvrte ešte v spánku. Väčšina obetí nocovala kvôli horúcemu počasiu na strechách domov. "Práve sme vstávali, keď začali padať všetky tie rakety, a deti začali křičať," popísala agentúre Reuters svoje zobudenie jedna žena. Po útoku zostalo v oblasti niekoľko zničených domov a obchodov.

Pohotovosť v neďalekej nemocnici zaplnili desiatky zranených a ich príbuzní. Mŕtvych uložili do drevených rakiev pokrytých irackými vlajkami. Medzi nimi sú i dve malé deti, z ktorých jedno malo prestrelenú tvár.

Zdielať na

Najčítanejšie správy