Jasno
17°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Poľské voľby vyhrala Občianska platforma
Zdielať na
Zahraničie

Poľské voľby vyhrala Občianska platforma

Zdroj: SITA/AP Photo/Alik Keplicz

Občianska platforma získala vo voľbách 44,2 percent a porazila tak vládnu stranu Právo a spravodlivosť (PiS) bratov Kaczyńských

Predčasné parlamentné voľby v Poľsku vyhrali opoziční liberáli z Občianskej platformy (PO) s priazňou 44,2 percent voličov pred vládnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS) bratov Kaczyńských, ktorá dostala 31,3 percent hlasov.

Vyplýva to z prognózy volebných výsledkov, zverejnených televíziou TVN 24 po skončení hlasovania. Premiér Jaroslaw Kaczyński vzápätí svoju porážku uznal. "Budeme opozíciou rozhodnou a tvrdou," povedal.

Tretia skončila postkomunistická ľavicová koalícia Ľavica a demokrati (LiD), ktorá získala 12,2 percent hlasov. Do Sejmu ešte zasadne roľnícka Poľská ľudová strana (PSL), pre ktorú hlasovalo 7,9 percent voličov. Ďalšie strany sa do dolnej komory parlamentu nedostali.

Pod volebným prahom skončili doterajší Kaczyńského spojenci z koaličnej vlády, ultrakatolícka Liga poľských rodín a populistické poľnohospodárske hnutie Sebaobrana. Odhady prvých výsledkov sa tak blížia k prieskumom verejnej mienky počas agresívnej volebnej kampane. Konečné výsledky oznámi ústredná volebná komisia zrejme v utorok ráno.

Líder víťaznej strany Donald Tusk poďakoval všetkým voličom, ktorí "ukázali celej Európe", že vo chvíľach skúšky sa Poliaci dokážu zodpovedne postarať o vlasť.

Premiér Kaczyński, šéf konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť, pripísal  prehru "veľkej manipulácii" od širokého frontu svojich odporcov s mediálnou prevahou, avšak pogratuloval Tuskovi k víťazstvu. Zdôraznil, že jeho strana bude vyžadovať skladanie účtov z predvolebných sľubov, vrátane sľubov "hospodárskeho zázraku."

K vytvoreniu vlády je potrebná podpora najmenej 231 zo 460 poslancov Sejmu. Podľa odhadu platforma získala 227 kresiel, ale tento stav sa môže po oznámení oficiálnych výsledkov zmeniť. Kaczyńského PiS má mať 158 poslancov, zatiaľ čo potenciálni Tuskovi partneri LiD 47 a PSL 27 poslancov. Zvyšný mandát má pripadnúť nemeckej menšine.

Volebná účasť prekročila podľa odhadov 55 percent, ktorá predstavuje rekordnú účasť od pádu komunizmu. Pred dvoma rokmi prišli k volebným urnám len dve pätiny voličov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy