Jasno
17°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Švédsko cieľom neplnoletých utečencov z Iraku
Zdielať na
Zahraničie

Švédsko cieľom neplnoletých utečencov z Iraku

Zdroj: JoAnn S. Makinano/ilustračné

Švédsko je považované irackými utečencami za najprívetivejšiu alternatívu k uzatvoreným štátom Európy a Blízkeho východu. V roku 2006 došlo k rozšíreniu tunajšej irackej menšiny až na 100.000 ľudí.

Mladiství chlapci Saíd Kárim a Muddhir Mahmúd sa radia medzi štyri milióny irackých utečencov. Podobne ako mnoho ďalších utečencov podnikli dlhú a nebezpečnú cestu, aby nakoniec našli útočisko vo Švédsku.

Táto severská krajina je jediným európskym štátom, ktorý môže byť označený ako prívetivý voči irackým utečencom, uviedla agentúra Reuters.

"Chcem dosiahnuť veci, ktoré by som v Iraku nedokázal," hovorí cez tlmočníka šestnásťročný Saíd, ktorý teraz býva v stockholmskom centre pre irackých neplnoletých utečencov. "Naposledy som svoju rodinu videl pred dvoma rokmi. Sú šťastní, že som preč od smrti."

Saíd opustil svoju rodinu v 14. rokoch, keď rástlo sektárske násilie medzi sunnitmi a šíitmi. Utiekol do bezpečnejšieho severoirackého Kurdistánu, kde pracoval v autoopravovni. Keď ale kurdská vláda znepokojená veľkým prílivom arabských sunnitov a šíitov začala odmietať nových príchodzích, rozhodol sa, že odtiaľ odíde. Aj on prekročil na svojej ceste do Švédska hranicu s Tureckom.

Teraz jeho prípad prešetrujú švédske úrady a on zatiaľ navštevuje s ostatnými chlapcami švédske školy. Chce sa vraj sústrediť najmä na basketbal a prácu s počítačom.

Etnické násilie, ktoré je v Iraku od februára 2006 na vzostupe, podľa humanitárnych pracovníkov spôsobilo najrýchlejšie sa prehlbujúcu humanitárnu krízu na svete. Asi dva milióny ľudí opustilo svoje domovy, ale zostávajú v krajine. Ďalšie dva milióny z krajiny utiekli. Väčšina z nich zamierila do susednej Sýrie a Jordánska. Menej ich odišlo do Európy, kde sú utečenci v stále väčšej miere nežiadúci.

Na Švédsko sa pozerajú utečenci ako na najprívetivejšiu alternatívu k uzatvoreným štátom Európy a Blízkeho východu. Už pred americkou inváziou do Iraku v roku 2003 malo Švédsko veľkú komunitu irackých emigrantov a tradíciu prijímania utečencov. Má tiež štedrý sociálny systém. 

V roku 2006 emigrovalo do Švédska podľa humanitárnych organizácií asi 20.000 Iračanov, ktorí tak rozšírili tunajšiu irackú menšinu na asi 100.000 ľudí. Mnoho z týchto utečencov sú chlapci mladší než 18 rokov a bez sprievodu.

Niektorí prichádzajú schovaní v nákladných autách, iní volia leteckú dopravu. Väčšina o svojej trase hovorí veľmi zahmlene. Sociálni pracovníci hovoria, že veľká časť z nich za cestu zaplatila, zvyčajne niekoľko tisíc dolárov, pašerákom ľudí, ktorí svojich zverencov často bijú, okrádajú a zneužívajú. Cena prevozu za jedného človeka je až 10.000 dolárov (236.000 korún).

Veľa európskych krajín sa zdráha blokovať irackých utečencov či im kontrolovať doklady v nádeji, že prejdú ich krajinou a zamieria do štátov ako Švédsko. Sledovanie osudov neplnoletých imigrantov takmer neexistuje.

Zdielať na

Najčítanejšie správy