Jasno
17°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Vedci sa snažia chytiť filcky
Zdielať na
Zahraničie

Vedci sa snažia chytiť filcky

Zdroj: internet

V Holandsku čakajú, kedy sa im podarí dostať od niekoho do múzea filcky

Obyčajní ľudia sa ich snažia čo najskôr zbaviť, vedci z rotterdamského Múzea prírodnej histórie po všiach zvaných filcky túžia.

Drobný hmyz, ktorý považujeme za pohlavne prenosnú infekciu, totiž v jej obsiahlych zbierkach stále chýba. Doteraz sa odborníkom nepodarilo získať ani voš a obávajú sa, že sa tak nikdy nestane. Podľa niektorých výskumov je totiž voš na pokraji vyhynutia.

"V zbierkach máme vyše 300 tisíc druhov. I keď väčšinu z nich nevystavujeme, neznamená to, že by malý a medzi ľuďmi nepopulárny hmyz nebol vedecky zaujímavý," povedal agentúre AP kurátor múzea Kees Moeliker.

Zdôraznil, že múzeum bude brániť anonymitu prípadného darcu filciek.

Moeliker vysvetlil, že niekoľkomilimetrovú voš žijúcu v ochlpení začal zháňať približne pred rokom, keď si prečítal článok britských lekárov v odbornom magazíne o sexuálne prenosných infekciách.

Rozsiahla depilácia ochlpenia, ktorá je v posledných rokoch populárna aj u mužov je podľa autora jedného z článkov príčinou zníženia možnosti nákazy filckami medzi ženami a v dôsledku i medzi mužskými pacientami.

Zástupcovia holandského ministerstva zdravotníctva, Kráľovského zdravotníckeho inštitútu, Kráľovskej holandskej lekárskej asociácie, odborovej asociácie domácich lekárov, Strediska pre kontrolu nákazy ani Strediska pre pohlavne prenosné choroby nemajú presnú štatistiku výskytu filciek.

Zdielať na

Najčítanejšie správy