Jasno
17°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Po štyroch rokoch našli svojho syna
Zdielať na
Zahraničie

Po štyroch rokoch našli svojho syna

Zdroj: Paul Goyette/ilustračné

Keď turecká rodina zistila, že má nevlastného syna, pôrodnica ich podozrenie nebrala vážne

Tureckí manželia zistili vďaka testu DNA po štyroch rokoch, že nevychovávajú vlastného syna. Ich Aliho vymenil v roku 2003 personál pôrodnice v saudskoarabskom Nadžránu za Jakúba, ktorý sa narodil saudskoarabským rodičom.

Turecká rodina, ktorá sa medzitým vrátila do vlasti, sa obrátila na saudskoarabské úrady a nakoniec Aliho našla, informoval saudskoarabský list Al-Vatan.

Keď Turek Yusuf Jawed po prvýkrát uvidel chlapca Jakúba, mal pocit, že to nie je jeho syn. "Narastali vo mne veľmi silné pochybnosti. Niekoľkokrát som sa obrátil na nemocnicu, ale tam moje podozrenie nebrali vážne. Jeden z ich zamestnancov mi povedal, aby som sa bál boha, a opýtal sa, ako si môžem také niečo myslieť. Nevypočul ma ani bývalý riaditeľ nemocnice," povedal denníku Turek, ktorý mal v čase narodenia syna v Nadžránu dielňu.

Neskôr sa rodina s Jakúbom odsťahovala do Turecka a tam pochybnosti  umocnil i názor príbuzných. Yusuf s manželkou sa preto rozhodli pre test DNA, ktorý potvrdil, že Jakúb nie je ich biologické dieťa. Vrátili sa do Saudskej Arábie a obrátili sa so sťažnosťou na tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Po zopakovanej skúške DNA sa do hľadania pravého syna zainteresovalo aj  ministerstvo vnútra.

Stopy viedli k jednej saudskoarabskej rodine vychovávajúcej dieťa, ktoré má turecké črty. Výsledky ďalšieho testu DNA, ktorý urobili, ešte nie sú známe. Jawedovi na nich čakajú v Saudské Arábii a Jakúba zatiaľ začala nevlastná matka učiť arabsky, aby mohol žiť s pokrvnými rodičmi.

"Jakúb sa túži vrátiť do Turecka k rodine, ktorú považuje za svoju. Robí mi to starosti," povedal Yusuf. Je však pripravený vymeniť chlapca za vlastného syna okamžite, akonáhle to úrady povolia.

Saudskoarabský otec, ktorý vychováva Aliho, denníku povedal, že prežíva ťažkú citovú dilemu a s konečnou platnosťou sa rozhodne, až bude isté, že Ali nie je  jeho biologický syn.

Saudskoarabský psychiater povedal, že rýchla výmena by mohla deťom  spôsobiť psychologický šok. Hrozí u nich vývoj depresie a úzkosti. Deti by vraj mali do svojich pokrvných rodín najskôr dochádzať a takto by ich mali na výmenu postupne pripraviť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy