Jasno
17°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Polícia vyšetruje extrémistu kvôli fontáne di Trevi
Zdielať na
Zahraničie

Polícia vyšetruje extrémistu kvôli fontáne di Trevi

Zdroj: edwin11_79

Známy extrémista popiera, že vylial farbu do slávnej fontány

Talianska polícia vyšetruje pravicového extrémistu Graziana Cecchiniho, ktorého podozrieva z toho, že v piatok zafarbil vodu v slávnej fontáne di Trevi v Ríme na červeno. Cecchini obvinenie popiera.

Podľa polície päťdesiatštyriročného Cecchiniho zachytili kamery, ako stojí uprostred zástupu turistov a leje červenú farbu do skvostnej barokovej fontány z 18. storočia a potom hádže plechovku do nádrže.

Cecchiniho pozná polícia ako stúpenca krajnej pravice. Teraz ho vyšetrujú pre poškodenie historických a umeleckých stavieb, oznámila dnes polícia. Ak ho uznajú za vinného, môže ísť na rok do väzenia.

"Nebol som to ja, kto to urobil, ale bol to skutočný génius," vyhlásil Graziano Cecchini, ktorého vyšetrujú na slobode.

Neďaleko fontány našli leták, v ktorom sa k tomuto činu prihlásila skupina Azione futurista 2007 (Futuristická akcia 2007). Kriticky sa vyjadrila k rímskemu festivalu Sviatok filmu, ktorého druhý ročník otvorila vo štvrtok herečka Monica Bellucci. Názov skupiny pravdepodobne odkazuje k Marinettiho Futuristickému manifestu z roku 1909. Tá tiež oznámila, že vodu fontány prefarbila v snahe dosiahnuť víťazstvo pomocou farby nad "šedivou" strednou triedou.

Fontánu, ktorej sochársku výzdobu urobil v 18. storočí Nicola Salvi, preslávil Felliniho film Sladký život s Anitou Ekbergovou a Marcellem Mastroiannim v hlavných úlohách. Kúpeľ oboch hlavných hrdinov filmu vo fontáne di Trevi patrí medzi najslávnejšie scény dejín svetovej kinematografie.

Práve vďaka tomuto filmu je fontána jedným z najnavštevovanejších miest Ríma. Každý rok do nej turisti vhodia mince v hodnote 200 tisíc eur, které po pravidelnom čistení fontány pripadnú úradu na ochranu pamiatok.

Zdielať na

Najčítanejšie správy