Jasno
13°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Kalifornský požiar má ďalšie obete
Zdielať na
Zahraničie

Kalifornský požiar má ďalšie obete

Požiar sa rozšíril aj za hranice Mexika, úrady evakuujú ľudí. POZRITE SI VIDEO.

Požiare, ktoré devastujú Kaliforniu v Spojených štátoch, si vyžiadali už päť obetí na životoch. V oblasti San Diega si vynútili evakuáciu už viac než pol milióna obyvateľov. V plameňoch skončilo vyše 1 500 obytných domov a iných budov. Požiare sa rozšírili aj cez hranicu do Mexika, kde sa ich však zatiaľ darí dostávať pod kontrolu.

Plamene v južnej Kalifornii v pásme medzi Los Angeles a San Diegom spálili doposiaľ vyše 100.000 hektárov. Okrem piatich mŕtvych najmenej tri desiatky osôb utrpeli zranenia, medzi nimi aj 18 hasičov.

Okolo 20.000 ľudí sa uchýlilo na futbalový štadión Qualcomm v San Diegu, kde miestne úrady vytvorili provizórny tábor. Nemajú problémy ani so zásobami potravín či oblečenia a ďalších nutných potrieb, ktoré poskytol Červený kríž a súkromní darcovia.

Ďalší našli útočisko v Del Mar Fairgrounds, kde sa konávajú konské dostihy. Miesto sa našlo aj pre tisíce koní a iných domácich zvieracích miláčikov.

Úplná väčšina z 1 500 zhorených domov je v oblasti San Diega, zvyšok pripadá na Los Angeles. Cez hustý dym nie je vidieť ani slnko a ulice sú plné popola.

Prezident George Bush vyhlásil v postihnutých oblastiach stav núdze, čo tiež znamená, že na pomoc postihnutým sa z väčšej časti bude podieľať federálna vláda. Vo štvrtok sa chystá prísť do Kalifornie.

S plameňmi bojuje okolo 6-tisíc mužov aj žien. Škody sa zatiaľ odhadujú na stovky miliónov dolárov. Vyschnutá krajina, veľmi horúce počasie a silný vietor však sťažuje situáciu.

Plamene sa rozšírili aj do Mexika, kde spálili najmenej 20 hektárov porastov pozdĺž hranice s USA sú však viac či menej pod kontrolou. Desiatky mexických hasičov, ktorí pomáhali v susednej krajine v boji s plameňmi, sa preto podľa agentúrnych informácií vrátili a hasia ohne v tesnej blízkosti hranice.

Požiare sa z Kalifornie presúvajú k juhu k mestám Tecate a predovšetkým Tijuana, vzdialené od od San Diega iba 32 kilometrov. Vyhorela časť mexického letoviska Rancho La Puerta, kam hojne jazdievajú turisti zo San Diega. Letovisko muselo byť kvôli plameňom evakuované.

Najhorší požiar hlásila oblasť mesta Ensenada asi sto kilometrov od hranice s USA, kde muselo byť evakuované obyvateľstvo z 200 hektárového územia. Uzavretá bola tunajšia diaľničná komunikácia, požiare sa však aj tu podarili dostať pod kontrolu.

Jedno z najhorších ohnísk požiaru je na diaľnici medzi Tecate a La Rumorosou, avšak zatiaľ jeho plamene nezasiahli žiadnu obývanú oblasť, ani nikomu nespôsobili zranenia. Tecateskí požiarnici však dokázali požiar zdolať. Na druhej strane ale americkým hasičom bráni zlá viditeľnosť a nie veľmi dobrý prístup.

Nebezpečenstvo, že zdolané požiare opäť vypuknú, stále pretrváva.  Minister životného prostredia Juan Elvira Quesada informoval, že do postihnutých oblastí boli vyslaní lesní experti na pomoc.

Zdielať na

Najčítanejšie správy