Jasno
13°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Na Kanárskych ostrovoch pristálo 200 utečencov
Zdielať na
Zahraničie

Na Kanárskych ostrovoch pristálo 200 utečencov

Zdroj: jmspearman/ilustračné

Španielsko čelí náporu ilegálnych imigrantov, v utorok sa doplavilo ďalších 200 utečencov.

Vyše 200 ilegálnych utečencov v utorok priplávalo na dvoch lodiach k pobrežiu Kanárskych ostrovov. Oznámili to v noci na dnes španielske oficiálne zdroje.

Na palube lodi, ktorá pristála pri ostrove El Hierro, bolo 146 osôb vrátane šiestich žien a 15 detí. Bezpečnostným zložkám oznámili, že vyplávali z guinejskej metropoly Conakry pred dvomi týždňami.

Až na jednu výnimku sú všetci v dobrom zdravotnom stave a boli prepravení do dočasného zariadenia civilnej gardy. Jedna osoba musela byť hospitalizovaná, príčinu však agentúrna správa neuvádza.

Námorná služba o niečo neskôr zadržala vo vzdialenosti asi 140 kilometrov od ostrova Gran Canaria loď so 72 utečencami zo subsaharskej Afriky. Všetkých dopravili na ostrov. Zdravotne sú na tom dobre.

Španielske úrady čelia náporu ilegálnych migrantov smerujúcich ku Kanárskemu súostroviu najmä zo západnej časti Afriky už niekoľko rokov. Len od začiatku tohto roku zadržala v tejto oblasti španielska polícia vyše osem tisíc afrických utečencov.

V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi došlo k výraznému poklesu počtu utečencov. Najmä minulý rok bol príliv afrických ilegálnych migrantov mimoriadne silný, keď úrady v Španielsku zaregistrovali vyše 31.200 utečencov.

Prudký pokles počtu ilegálnych migrantov, ktorým sa podarí dosiahnuť územie Španielska, je výsledkom zosilnenej španielskej hliadkovej činnosti pozdĺž západoafrických brehov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy