Jasno
13°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Eiffelovke vypli svetlá
Zdielať na

Eiffelovke vypli svetlá

Mesto Paríž zaznamenalo v utorok večer zhasnutie svetiel Eiffelovej veže a ďalších monumentov. Udalosť bola nazvaná "Päť minút oddychu pre planétu." POZRITE SI VIDEO.

Eiffelova veža vypla svoje svetlá na päť minút od 18:55 do 19:00 v utorok, 23. októbra, aby opäť upozornila verejnosť o globálnom otepľovaní.

Za udalosť sa postavili francúzske skupiny zelených a znamenala "Päť minút oddychu pre planétu." Vypnutie svetiel sa konalo pri príležitosti národného enviromentálneho stretnutia organizovaného francúzskou vládou pod záštitou prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorá má za cieľ diskutovať o problémoch životného prostredia a vyrovnať sa s nimi.

Vedci a členovia vlády upozorňovali už minulý rok, že ľudské aktivity sú príčinou globálneho otepľovania, čo môže priniesť väčšie suchá, teplejšie počasie a s tým súvisiace rozširovanie morí. Preto by malo dôjsť k obmedzovaniu plynov spôsobujúcich greenhouse efekt, najmä spaľovanie fosílnych palív v energetike, továrňach a autách. Na vypnutie svetiel sa však mnohí experti pozerajú skepticky ako na veľmi obmedzenú pomoc životnému prostrediu.

Ďalšie také parížske monumenty ako Elyzejský prezidentský palác, Fontána Saint Michel, Národné námestie, Múzeum Petit Palais či Divadlo Champ Elysees tiež vypli svetlá o 19:55. Parížania boli takisto vyzvaní vypnúť svetlá u seba doma na podporu tejto iniciatívy.

Najčítanejšie správy