Jasno
13°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Libanonci vkladajú svoju dušu do vína
Zdielať na
Zahraničie

Libanonci vkladajú svoju dušu do vína

Zdroj: Paul Aloe/ilustračné

"Víno a všetky druhy umenia sú prepojené," hovorí de Bustros. "Miešanie hrozna je umenie. Jednodruhové víno umením nie je - proste len vypestujete víno, stočíte ho do fliaš a je to. Nepridali ste tam však nič zo svojej duše."

Pracovníci v libanonskom Bikáaskom údolí, zaliatom vlažným októbrovým slnkom, zbierali fialové strapce hrozna z vinice Chateau Kifrája. Dokončili tak to, čo vinár Michel de Bustros označoval za sľubnú úrodu, píše agentúra Reuters.

Vlani nebola takmer žiadna. Vojna medzi Izraelom a Hizballáhom, ktorá trvala takmer do polovice augusta, ohrozovala sezónu. "Vojna skončila práve včas," hovorí kifrájsky manažér Michel Faky. "Keby trvala len o trochu dlhšie, bolo by to katastrofálne."

Kifrája vyrástla v druhú najväčšiu vinársku oblasť v Libanone od chvíle, kedy de Bustros v roku 1979 začal s pestovaním. Kifrája vyrába ročne približne dva milióny fliaš vína, len o niečo menej než oblasť Ksara južnejšie v údolí. Tam začali víno komerčne vyrábať jezuiti pred 150 rokmi. Obe vinice spolu tvoria 65 percent celkovej libanonskej produkcie. Tradícia odvetvia však siaha minimálne 4000 rokov do minulosti. Vtedy Feničania predávali libanonské víno do celého Stredomoria. A v meste Baalbek dodnes stojí chrám rímskeho boha vína Bakcha.

Hádky o politike a náboženstve nie sú v tomto tichom kúte Libanonu nijako časté. Je to najskôr preto, že de Bustros vtlačil svojej vinici vlastný charakter a so zamestnancami jedná skôr ako otec. "Víno sa nedá pestovať v nepriateľskom prostredí."

Pred desiatimi rokmi predal de Bustros podiel v Kifráji, ale jeho názory stále ovplyvňujú celý beh vinice. Každý rok poveruje libanonské maliarky, aby namaľovali etikety pre červené vína. Výberové biele vína sú naďalej pomenovávané podľa ženských operných postáv v abecednom poradí.

"Víno a všetky druhy umenia sú prepojené," hovorí de Bustros. "Miešanie hrozna je umenie. Jednodruhové víno umením nie je - proste len vypestujete víno, stočíte ho do fliaš a je to. Nepridali ste tam však nič zo svojej duše."

Približne polovica kifrájskeho vína sa predá v Libanone, zvyšok smeruje do zahraničia. Tretina exportu mieri do Francúzska, kde sú stovky libanonských reštaurácií, ktorých návštevníci chcú vyskúšať neobvyklú chuť vína.

Zdielať na

Najčítanejšie správy