Zatiahnuté
12°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Občan Havel sa predstaví už v januári
Zdielať na
Zahraničie

Občan Havel sa predstaví už v januári

Zdroj: www.wikipedia.org

Unikátny dokument o Havlovi príde do kín čoskoro

Celovečerný dokument Občan Havel, ktorý nakrútil režisér Pavel Koutecký a po jeho smrti dokončil Miroslav Janek, uvedie do kín 31. januára distribučná spoločnosť Aerofilms.

Film nahliada do zákulisia politických i súkromných drám prezidentského obdobia Václava Havla. Diváci uvidia jeho nervozitu pri prvej voľbe českého prezidenta či trápenie pri nácviku prezidentskej ďakovnej reči.

Uvidia, že dokáže recitovať Šrámkov Stříbrný vítr alebo naliať Milošovi Zemanovi becherovku. Kamera ho ale sledovala aj v situáciách, keď sa dokázal rozčúliť a zanadávať na zle ušité košele.

Podľa hovorkyne projektu Renaty Elhenické bude v tomto dokumente tiež konečne rozlúštených niekoľko dlhoročných záhad českej politiky, napríklad kto posadil Jacquesa Chiraka vedľa prvej dámy.

"Rovnako ako v živote Václava Havla hrajú vo filme dôležitú rolu obe jeho manželky, Olga a Dagmar. Na plátne sa objavia jeho priatelia a spolupracovníci, svetoví i českí politici, ale i členovia skupiny Rolling Stones. Diváci sa môžu tiež tešiť na všetkých psov, ktorí žili v blízkosti Václava Havla ako prezidenta," uviedla producentka Jarmila Poláková zo spoločnosti Film & Sociologie.

Režisér Pavel Koutecký začal film nakrúcať v roku 1992 a sledoval prvého českého prezidenta viac než 13 rokov. Po jeho tragickej smrti na jar 2006 sa dokončenia tohto projektu ujal režisér Miroslav Janek so svojou manželkou, strihačkou Toničkou Jankovou.

"Keď sme si pozerali nakrútený materiál, bolo nám jasné, že ide o unikátny projekt. Žiadny svetový politik si zrejme ešte nepustil filmára tak blízko k telu ako Václav Havel," uviedol Janek, ktorý v súčasnosti pracuje na posledných obrazových úpravách dvojhodinového filmu.

Možnosť podielať sa na jeho uvedení do kín považuje programový riaditeľ distribučnej spoločnosti Aerofilms Ivo Andrle za poctu. "Prvé reakcie z kín sú veľmi priaznivé. Veríme, že rovnaký záujem bude aj zo strany divákov," uviedol.

Snímka Občan Havel sa v kinách objaví v 15 filmových kópiách.

Koproducentmi filmu sú spoločnosti Negativ, Studio KF, FTV a Michael Wolkowitz, na výrobe sa podieľa aj TV Nova. Film podporil fond kinematografie a Nadácia DrAK.

Viac informácií a fotografie nájdu záujemcovia na internetovej adrese obcanhavel.cz.

Zdielať na

Najčítanejšie správy