Zatiahnuté
12°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Američania vyslyšali Moskvu
Zdielať na
Zahraničie

Američania vyslyšali Moskvu

USA sú pripravené odložiť spustenie systému protiraketovej obrany v Česku a Poľsku.

Spojené štáty konečne vypočuli presvedčivé ruské argumenty a sú pripravené odložiť spustenie systému protiraketovej obrany, ktorý plánujú postaviť v ČR a Poľsku. Týmto spôsobom dnes interpretoval denník Moskovskij komsomolec včerajšie rokovanie amerického ministra obrany Roberta Gatesa v Prahe.

"Pentagon je dokonca pripravený zabezpečiť stálu prítomnosť ruských expertov v objektoch protiraketovej obrany v Českej republike, aby sa tí mohli uistiť, že celý komplex funguje len s cieľom odvrátenia možného úderu z Iránu," napísal denník.

Zároveň sa pýta, čo spôsobilo, že Pentagon výrazným spôsobom zmäkčil svoje obvyklé tvrdé vyjadrenie v situácii, keď česká vláda "poddansky" hovorí o pripravenosti schváliť ľubovoľný obranný program USA.

"Len ťažko na Washington zapôsobili bravúrne prejavy iránskeho prezidenta... Inou vecou sú pochopiteľnejšie argumenty ako akékoľvek silácke vyjadrenie. Napríklad obnovenie letov strategických bombardérov v neutrálnom vzdušnom priestore na Aljaške. Koniec-koncov takéto 'inšpekcie' nie sú tiež do istej miery namierené proti USA," napísal denník.

Svoju úlohu podľa denníka zohrali zrejme i nedávne parlamentné voľby v Poľsku. Ich víťaz Donald Tusk už oznámil, že prioritou jeho vlády bude obnovenie normálnych vzťahov s Ruskom, pripomenul Moskovskij komsomolec. "V Bielom dome i v Pentagone to nemôžu nechápať," poznamenal denník.

Iránska hrozba, ktorú nebolo najprv možné odvrátiť, tak podľa denníka získala nový status a ruskí špecialisti sa stali vítanými hosťami na protiraketových základniach. "Je nepochybné, že mladá česká demokracia túto spoluprácu nebude brániť dlho," uzavrel Moskovskij komsomolec.

Zdielať na

Najčítanejšie správy