Polojasno
12°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Poslanci vyzvali štáy EU, aby do dvoch rokov viac obmedzili fajčenie
Zdielať na
Zahraničie

Poslanci vyzvali štáy EU, aby do dvoch rokov viac obmedzili fajčenie

Zdroj: Lynn

Polanci chcú maximálne sťažiť život fajčiarom a obmedziť prístup k cigaretám mladistvým

Poslanci Európskeho parlamentu dnes podporili zákaz fajčenia na uzavretých pracoviskách, vrátane reštaurácií, verejných budov a dopravných prostriedkov. Vyzvali preto členské štáty, aby takýto zákaz prijali do dvoch rokov. Pokiaľ sa tak nestane, Európska komisia by mala do roku 2011 predložiť návrh predpisov na ochranu nefajčiarov, ktorí budú spadať do oblasti ochrany zamestnancov na pracovisku.

Poslanci taktiež navrhujú členským štátom, aby sa zaviazali znížiť konzumáciu  tabakových výrobkov u mladistvých o polovicu do roku 2025. Zároveň žiadajú  EK, aby zvážila zavedenie vyšších daní na tabakové výrobky na úrovni celej EÚ. Komisia má ďalej vypracovať správu o nákladoch, ktoré vznikajú národným systémom zdravotnej starostlivosti hospodárstva Európskej únie v súvislosti s fajčením a pôsobením tabakového dymu.

Poslanci dnes prijali správu svojho kolegu Karla-Heinze Florenze (EPP-ED), podľa ktorého zomrie ročne na následky fajčenia 650-tisíc osôb, z nich 80-tisíc  na následky pasívneho fajčenia. Správa ďalej uvádza, že 70 percent občanov únie sú nefajčiari, 86 percent občanov sa prikláňa k úplnému zákazu fajčenia na pracovisku, 84 percent na verejných miestach, 61 percent v baroch a kaviarniach, herniach a 77 percent je pre zákaz fajčenia v reštauráciach.

Podľa poslancov by sa malo viac obmedziť možnosť kúpy cigariet osobám mladším ako 18 rokov. Komisia by mala zvážiť zavedenie ďalších opatrení ako je zákaz predaja tabakových výrobkov mladistvým, vydávanie povolení k umiestneniu automatov na cigarety len vtedy, ak bude zaručené, že k nim nebude mať mládež prístup. K navrhovaným opatreniam patrí i odstránenie tabakových výrobkov zo samoobslužných zón a výkladov v maloobchode a zákaz predaje tabakových výrobkov na diaľku mladistvým, napríklad prostrednictvom internetu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy