Polojasno
12°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Socialistický raj je tropický gulag, tvrdí Bush
Zdielať na
Zahraničie

Socialistický raj je tropický gulag, tvrdí Bush

Zdroj: SITA/AP/Steven Senne

Hospodárske embargo na Kubu zo strany USA bude podľa Busha pokračovať

Americký prezident George W. Bush v stredu povedal, že štyri desaťročia trvajúce hospodárske embargo uvalené na Kubu bude pokračovať, pokiaľ bude vláda vo svojich rukách koncentrovať "monopol" na politickú a ekonomickú moc.

"Pokiaľ bude režim udržiavať monopol na politický a hospodársky život kubánskeho ľudu, Spojené štáty embargo nezrušia," povedal Bush v prejave na pôde ministerstva zahraničných vecí. Americký prezident vyzval na globálnu iniciatívu na podporu demokracie na Kube, ktorú označil za "tropický gulag". "Socialistický raj je tropický gulag," povedal Bush.

"Teraz je čas, aby sme podporili demokratické hnutie, ktoré sa na ostrove rozmáha. Teraz je čas, aby sme sa postavili za kubánsky ľud, ktorý povstáva za svoju slobodu," dodal Bush.

Ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová a minister obchodu Carlos Gutierrez budú podľa Bushových slov žiadať o príspevky do "fondu slobody," ktorý má v budúcnosti financovať demokratické reformy na Kube.

Bush upozornil, že krajiny, ktoré odmietnu pomôcť, za neochotu v budúcnosti zaplatia. "Dnešní disidenti sú budúci národní lídri. Keď konečne príde sloboda, určite si spomenú, kto za nimi stál," povedal americký líder.

Zdielať na

Najčítanejšie správy