Polojasno
12°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Pražskí Židia chcú zabrániť plánovanému pochodu neonacistov
Zdielať na
Zahraničie

Pražskí Židia chcú zabrániť plánovanému pochodu neonacistov

Zdroj: Jaume d'Urgell/ilustračné

Je očividné, že pochod cez židovskú štvrť na výročie pogromu je myslený ako hrozba, ktorá nemá nič spoločné s avizovaným protestom proti vojne v Iraku.

Pražská židovská obec v stredu vyhlásila, že na budúci mesiac plánuje zhromaždenie, na ktorom si pripomenie pamiatku obetí nacistických pogromov, a chce zabrániť neonacistickým skupinám v pochode cez židovskú štvrť českej metropoly.

Pochod neonacistov by sa mal uskutočniť 10. novembra, deň po výročí takzvanej Krištáľovej noci z roku 1938, keď nacisti zaútočili na synagógy, obydlia a obchody Židov po celom Nemecku a v niektorých oblastiach Rakúska. Manifestáciu organizuje občianske združenie Mladí národní demokrati spojené s neonacistickou skupinou Národný odpor, údajne ako protest proti účasti Českej republiky na okupácii Iraku.

Zhromaždenie neonacistov 4. októbra zakázala pražská radnica, podľa ktorej by podnecovalo "nenávisť a neznášanlivosť medzi občanmi na základe národnosti, pôvodu a náboženského vierovyznania." Zákaz však v piatok zrušil Mestský súd mesta Prahy pre procedurálne chyby.

"Zástupcovia pražskej židovskej komunity sú znepokojení tým, že napriek ich nemalému úsiliu úrady nezakázali demonštráciu neonacistov," uviedol v stredu líder Židovskej náboženskej obce v Prahe František Bányai.

"Je očividné, že pochod cez židovskú štvrť na výročie pogromu je myslený ako hrozba, ktorá nemá nič spoločné s avizovaným protestom proti vojne v Iraku," uviedol.

"Pražská židovská komunita spolu so všetkými, ktorí berú hrozbu neonacizmu vážne, je pripravená brániť náboženské zhromaždenie, zaistiť bezpečnosť jeho účastníkov a zabrániť neonacistom, aby pochodovali cez židovskú štvrť," zdôraznil Bányai. Zhromaždenie si pripomenie pamiatku obetí pogromov, dodal.

Pražské úrady prisľúbili, že sa pokúsia nájsť legálny spôsob, ako pochod neonacistom zakázať.

Zdielať na

Najčítanejšie správy