Polojasno
12°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Ševardnadze bojkotuje olympiádu 2014 v Rusku
Zdielať na
Zahraničie

Ševardnadze bojkotuje olympiádu 2014 v Rusku

Zdroj: it.wikipedia.org

Rusko by malo byť podľa neho týmto spôsobom potrestané za anexiu dvoch gruzínskych separatistických regiónov.

Bývalý gruzínsky prezident Eduard Ševardnadze vyzval v stredu svet k bojkotu zimných olympijských hier v roku 2014 v ruskom Soči. Rusko by malo byť podľa nej týmto spôsobom potrestané za anexiu dvoch gruzínskych separatistických regiónov.

Rusko a Gruzínsko sa častujú vzájomnými obvineniami od tej doby, čo sa dva malé kaukazské regióny - Abcházie a Južná Osetie - počas vojen začiatkom 90. rokov minulého storočia odtrhli od vlády Tbilisi.

"Rusko anektovalo územie Abcházie a tiež Južnej Osetie," povedal bývalý sovietsky minister zahraničia Ševardnadze agentúre Reuters.

"Štát, ktorý anektuje územie iného štátu, nesmie mať právo dostať šancu na usporiadanie olympijských hier," vyhlásil Ševardnadze. "Soči je naviac priamo v blízkosti konfliktnej oblasti," zdôraznil.

Ruský prezident Vladimir Putin prezentoval usporiadanie zimných olympijských hier ako znamenie obrodenia Ruska a prisľúbil obnovu čiernomorského letoviska Soči, kde sa má olympiáda konať. Soči je od Abcházie vzdialené len polhodinu jazdy autom.

Gruzínsko obviňuje Rusko z nezákonnej podpory rebelov v Južnej Osetii a Abcházii a varuje, že tieto oblasti sú využívané zločineckými skupinami na pašovanie zbraní a drog. V oboch regiónoch sú časté strety medzi proruskými a gruzínskými silami. Gruzínsky prezident Michail Saakašvili prisľúbil, že Abcházii i Južnej Osetii privedie späť pod vládu Tbilisi.

Rusko popiera, že uvedené dve oblasti anektovalo a vyhlasuje, že ruské mierové sily tam bránia etnickému prelievanie krvi. Moskva okrem toho tvrdí, že miestne voľby ukázali podporu obyvateľstva nezávislosti na Gruzínsku.

Ševardnadze v rozhovore pre Reuters poukázal na to, že Sovietský zväz bol potrestaný za inváziu do Afghánistanu v roku 1979 bojkotom pod vedením USA olympijských hier 1980 v Moskve.

"V roku 1980, kedy sa olympiáda v Moskve konala v čase vysielania vojakov do Afghanistanu, polovica sveta oznámila bojkot hier a potrestala tak Sovietsky zväz," povedal Ševardnadze. "A je snáď anexia Abcházie niečím lepším než vysielanie vojsk do Afghanistanu? Sovietsky zväz bol spravodlivo potrestaný a rovnako tak dnes je usporiadanie olympijských hier blízko zóny konfliktu neprijateľné."

Ruskí poslanci reagovali na Ševardnadzeho výroky nahnevane s tým, že šport by nemal byť pošpinený politikou.

"Ševardnadzeho vyhlásenie potvrzuje, že tento politický činiteľ stále ešte uvažuje v štýle zo sovietskej éry," povedal agentúre Interfax predseda zahraničného výboru Štátnej dumy Konstantin Kosačov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy