Polojasno
12°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Air France začína päťdňový štrajk palubného personálu
Zdielať na
Zahraničie

Air France začína päťdňový štrajk palubného personálu

Zdroj: archív

Francúzi štrajkujú ďalej. Železničiarov vystriedali "letúni".

Palubný personál spoločnosti Air France dnes zahajuje päťdňový štrajk. Odbory si protestom chcú vynútiť vyjednávanie o nových mzdových zmluvách a pracovných podmienkach.

Tie terajšie vypršia na konci roka. Podľa vedenia firmy sa kvôli štrajku zruší len desať percent letov. Podľa odborov sa ale podnik chystá zrušiť na krátkych a stredne dlhých trasách takmer tretinu spojov. Štrajk sa pritom prekrýva so školskými prázdninami.

V letovom poriadku Air France sa dnes pre Air France uvádza okrem iného sedem spojov z Paríža do Prahy a sedem opačným smerom; väčšinu z nich spoločnosť zaisťuje prostredníctvom ČSA. Podľa informácií pražského zastúpenia Air France bol dnes zrušený ranný spoj, ktorý mal z francúzskej metropoly odletieť o 07:15 SELČ, a rovnako dopoludňajšia linka z Prahy s plánovaným odletom 10:05 SELČ.

"Na štvrtok už bolo zrušených 30 percent domácich a 30 percent európskych letov," povedal podľa agentúry Reuters Léon Crémieux z odborového zväzu Sud Aérien. Tlačový hovorkyňa Air France ale zopakovala, že na vnútroštátnych a európskych trasách bude prevádzkovaných 90 percent kapacít.

"Môžeme preradiť ľudí do väčších lietadiel a iní presmerovať k iným spoločnostiam," dodala hovorkyňa.

Odborové zväzy predpokladajú, že sa protestu zúčastní väčšina zo 14.500 členov palubného personálu Air France. Podľa odborárov predstavujú členovia siedmich štrajkujúcich odborových zväzov zhruba 80 percent týchto zamestnancov. Protestu sa nezúčastní len jeden odborový zväz, UNAC.

Zdielať na

Najčítanejšie správy