Zatiahnuté
12°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Havel odmieta ústupky Rusku v otázke základne v ČR
Zdielať na
Zahraničie

Havel odmieta ústupky Rusku v otázke základne v ČR

Zdroj: SITA/AP/Dima Gavrysh

Americký radar na českom území je dôvodom konfliktov medzi Ruskom a USA.

Bývalý český prezident Václav Havel je proti ustupovaniu Rusku v otázke vybudovania amerického radaru na území Českej republiky. Povedal to agentúre DPA v rozhovore, v ktorom snahu Moskvy o zasahovanie do diania v strednej Európe označil za neblahý pozostatok studenej vojny.

Odmietol tiež zľahčovanie nebezpečenstva zo strany diktátorských režimov, ktoré sa snažia zadovážiť si atómové zbrane a používajú ich na „štátny terorizmus“.

Výstavbu protiraketového radaru v Česku považuje Havel za dôležité bezpečnostné opatrenie pre Spojené štáty i pre Európu, a to i z psychologického hľadiska. „Tu nie je možné robiť Rusku žiadne ústupky, to by bolo to najhoršie,“ zdôraznil niekdajší najvyšší predstaviteľ československého a potom českého štátu.

Kremeľ s americkým zámerom umiestniť v Česku radar a v Poľsku skupinu protiraketových striel ostro nesúhlasí a namiesto toho presadzuje variant, aby USA využívali ruskú radarovú základňu v Azerbajdžane. Washington sa teraz snaží ruský postoj zmeniť návrhom, aby sa Moskva na kontrole radaru v Česku nejakým spôsobom podieľala.

Rusko podľa Havla na stredoeurópsky priestor stále pozerá ako na sčasti svoje vlastníctvo. Nedokáže vraj ale určiť hranice miery zasahovania do diania v oblastiach bývalého sovietskeho bloku a len ťažko sa zmieruje s prenikaním inej mocnosti, v tomto prípade Spojených štátov.

To je ale uvažovanie, ktoré pochádza z čias bipolárneho sveta a musíme ho odmietnuť. Predsa sme nestrhávali železnú oponu, aby sme teraz budovali inú...," vyhlásil Havel.

Zdielať na

Najčítanejšie správy