Zatiahnuté
12°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Exotické preteky na byvoloch
Zdielať na
Zahraničie

Exotické preteky na byvoloch

Tisíce ľudí, medzi nimi množstvo turistov, si v Thajsku nenechajú ujsť tradičné preteky, ktoré sú však pre Európana skutočne exotickým zážitkom. Ľudia sa pretekajú na vodných byvoloch. VIDEO: zábavné i dramatické preteky na vodných byvoloch

Tisíce ľudí stoja okolo prašnej 200-metrovej trate, aby videli každoročné preteky na vodných byvoloch. Je to exotická tradícia, ktorú udržiavajú v jednom z thajských turistických centier, v meste Čonburi, asi 80 kilometrov od Bankoku.

Tento rok sa na pretekoch zúčastnili jazdci na vyše stovke byvolov. Zvieratá sú rozdelené do troch váhových kategórií: malé, stredné a veľké. Štartujú na silný hvizd a na sebe nesú jazdcov, ktorí ich ženú hlasnými pokrikmi a povelmi.

Takéto sedenie na byvoloch je veľmi nepohodlné i náročné, pretože džokejovia nemajú sedlá. Niektorým sa poháňať zvieratá darí, iným však nie. Oháňajú sa s takým nasadením, že niekedy skĺznu po byvolom zadku, z čoho majú diváci zvyčajne veľkú radosť.

Víťazný džokej si z pretekov odnesie 10 tisíc bahtov (približne 7000 korún), ale majiteľ víťazného byvola zinkasuje oveľa viac – až 250 tisíc bahtov (asi 175 tisíc korún). Hoci stávkovanie nie je na tejto súťaži oficiálne povolené, ilegálnym „bookmakerom“  obchod prekvitá. Tieto preteky sú súčasťou trojdňových roľníckych sviatkov, v rámci ktorých sa toho deje viac, ale súťaž byvolov láka najviac už 136 rokov.

Tento rok už trať upravili a ľudí aspoň čiastočne oddelili od trate, pretože v minulosti, keď sa preteky konali na otvorenom priestranstve sa stávalo, že splašené byvoly vleteli priamo medzi divákov. A tých je tu veľa, dokonca v posledných rokoch medzi nimi nedominujú domáci, ale turisti z Európy a Ameriky.

Zdielať na

Najčítanejšie správy