Zatiahnuté
13°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Vydali zoznam 2,6 miliónov Stalinových obetí
Zdielať na
Zahraničie

Vydali zoznam 2,6 miliónov Stalinových obetí

Zdroj: SITA/AP

Zoznam, ktorý zatiaľ predstavuje asi len pätinu z celkového počtu 12,5 miliónov obetí Stalinovej hrôzovlády, má byť distribuovaný v školách a verejných inštitúciách.

Ruská organizácia ochrancov ľudských práv Memoriál vypracovala a zverejnila menný zoznam 2,6 miliónov obetí stalinského teroru a čistiek. Zoznam, ktorý ale zatiaľ predstavuje asi len pätinu z celkového počtu 12,5 miliónov obetí Stalinovej hrôzovlády, má byť distribuovaný v školách a verejných inštitúciách. Oznámili to vo štvrtok v Moskve predstavitelia Memoriálu.

"Naša databáza údajov v súčasnosti zahŕňa asi len 20 až 25 percent z celkového počtu obetí," povedal podľa agentúry AFP predstaviteľ organizácie Arsenij Roginskij.

"Pritom náš dnešný zoznam predstavuje vyústenie práce, na ktorej sa podieľali stovky osôb v mnohých oblastiach krajiny takmer 20 rokov," dodal.

Memoriál vydal 5000 výtlačkov zoznamu, ktoré postupne distribuuje.

Stalinove čistky, ktoré začali v roku 1937 veľkými procesmi proti konkurenčným predákom komunistickej strany a proti generálom a maršálom Červenej armády, zasiahli asi 12,5 miliónov ľudí.

Začatie stalinských čistiek si tento rok v auguste pripomenulo niekoľko ruských mimovládnych organizácií. Pri príležitosti 70. výročia prijatia direktív, ktoré znamenali hromadné represie, usporiadali viacero akcií. Ruské médiá však výročiu i pripomienkovým akciami venovala len obmedzenú pozornosť, rovnako ako väčšina politických predstaviteľov.

Ešte v júni však prezident Vladimir Putin odovzdal spisovateľovi Alexandrovi Solženicinovi, nositeľovi Nobelovej ceny za literatúru a autorovi diel odhaľujúcich stalinský režim, prestížnu štátnu cenu.

Širšie bádanie o stalinskej epoche bolo možné až koncom 80. rokov, za prestavby vedenej Michailom Gorbačovom. Prístup do dlho tajných archívov sa však za prezidenta Putina opäť zhoršil, uviedli predstavitelia Memoriálu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy