Zatiahnuté
13°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Mrakodrap uprostred Sibíri
Zdielať na
Zahraničie

Mrakodrap uprostred Sibíri

Zdroj: Eric/ilustračné

V meste Chanty-Mansijsk na brehu veľtoku Irtyš nežije ani 60.000 obyvateľov, napriek tomu práve tu možno vyrastie najvyšší mrakodrap sibírskej časti Ruska.

V meste Chanty-Mansijsk na brehu veľtoku Irtyš nežije ani 60.000 obyvateľov, napriek tomu práve tu možno vyrastie najvyšší mrakodrap sibirskej časti Ruska. A nebude to mrakodrap hocijaký, plány stavby 280 metrov vysokej budovy Kristall vypracováva vyhlásený britský architekt lord Norman Foster.

Podľa internetového serveru newsru.com má budova stáť na jednom zo siedmych vrchov neďaleko mesta, obklopená zvyškom sibírskeho lesa. Celý komplex niekoľkých budov pod spoločnou sklenenou strechou má obsahovať kancelárie, byty a dokonca dva hotely.

Projekt predstavil minulý týždeň miestny guvernér Alexander Filipenko a vyvolal rozporuplné reakcie obyvateľov.

"Ľudia si musia ujasniť, čo to prinesie mestu, človeku. Ale boli i pragmatické otázky, napríklad čo robiť, keď mrakodrap spadne. Musím upozorniť, že je to investičný projekt a investor myslí predovšetkým na seba. A pokiaľ sa v tomto prípade investor rozhodol projekt uskutočniť, znamená to, že je pre neho výhodný," vyhlásil guvernér.

Podľa Filipenka je podobne veľká stavba výrazom svetlej budúcnosti Chanty-Mansijska. "Bez podobných obchodných stredísk sa už nezaobídeme," poznamenal guvernér. Oblasť v posledných rokoch bohatne predovšetkým vďaky ťažbe nerastných surovín.

Britský architekt Norman Foster, známy napríklad rekonštrukciou budovy Reichstagu v Berlíne alebo mrakodrapom Kommerzbank vo Frankfurte nad Mohanom, je v Rusku známy, obdivovaný i zatracovaný.

Jeho plány na rekonštrukciu centra Moskvy v mieste zbúraného obrieho hotela Rossija odmietal osobne starosta Jurij Lužkov so slovami, že už síce možno stárne, ale guľaté domy za jeho starostovania v ruskej metropole stáť nebudú.

Zdielať na

Najčítanejšie správy