Zatiahnuté
13°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Za útok kyselinou na ženu dostal doživotie
Zdielať na
Zahraničie

Za útok kyselinou na ženu dostal doživotie

Zdroj: José Serrano/ilustračné

"Toto je prípad žiarlivého milenca, ktorý nezískal svoju lásku a z frustrácie vylial kyselinu na tvár obete. Zredukoval obeť na nič, iba na hýbajúcu sa masu kostí a mäsa," povedal sudca pri vynášaní rozsudku.

Ohrdnutému nápadníkovi indický súd udelil doživotný trest po útoku na ženu, ktorá ho odmietla. Oblial ju kyselinou a ona na následky toho oslepla a zostala zmrzačená. V piatok o tom informovali tlačové agentúry.

"Čin odsúdeného zničil život. Toto nemôže byť ospravedlnené a akákoľvek kompenzácia obeti je nedostatočná," citoval indický denník The Times Of India sudcu pri vyhlasovaní štvrtkového verdiktu. S

úd taktiež nariadil odsúdenému, aby zaplatil obeti kompenzáciu vo výške 25 000 rupií (v prepočte takmer 15-tisíc korún). "Toto je prípad žiarlivého milenca, ktorý nezískal svoju lásku a z frustrácie vylial kyselinu na tvár obete. Zredukoval obeť na nič, iba na hýbajúcu sa masu kostí a mäsa," dodal sudca.

Násilník vyprskol kyselinu na ženinu tvár vo februári 2006 po tom, ako sa za neho odmietla vydať. Podľa obete k nej muž prišiel s plastickou nádobkou v ruke a vyhrážal sa že ju zabije, no potom jej vylial do tváre kyselinu. "Kričala som a zvíjala som sa v bolesti a potom som stratila vedomie," povedala. "Táto osoba ma dostala do pekla počas života," dodala poškodená.

Počas súdu jej násilník opäť ponúkol manželstvo ako pokus o zníženie trestu. Žena ponuku odmietla a žiadala súd, aby ho tvrdo potrestal. Poškodená je s verdiktom súdu spokojná, aj keď žiadala trest smrti. S verdiktom súdu sú spokojní aj zástupcovia organizácií na ochranu ľudských práv. Násilník sa voči rozsudku odvolal.

Násilie na ženách a ich systematická diskriminácia sú v Indii prebujnené. Podľa predstaviteľov organizácií na ochranu ľudských práv sa útoky kyselinou, znásilnenia a sexuálne zneužívanie žien v krajine stále stupňuje.

Zdielať na

Najčítanejšie správy