Jasno
14°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Summit EÚ-Rusko prielom nepriniesol
Zdielať na
Zahraničie

Summit EÚ-Rusko prielom nepriniesol

Zdroj: Reuters

Konkrétnych výsledkov summit priniesol len málo. Jedným z nich je napríklad dohoda o širšej spolupráci v boji proti pašovaniu a užívaniu drog alebo dohoda o zvýšení vývozu ruskej ocele na Západ.

Summit Európskej únie a Ruska, ktorý sa dnes skončil v Portugalsku, žiadny prielom nepriniesol a mimo zostalo tiež jednanie o dôležitej novej zmluve o strategickom partnerstve.

Na rozdiel od predchádzajúceho stretnutia predstaviteľov EÚ a Ruska ale tentokrát štátnici nešetrili optimizmom. Ruský prezident Vladimir Putin povedal, že je s výsledkami jednania aj napriek pretrvávajúcim rozporom spokojný. Nádejne vidí ďalšie jednanie aj predseda Európskej komisie José Barroso.

Diplomati už pred summitom naznačovali, že Európska únia predovšetkým chce povzbudiť vzájomné vzťahy s Ruskom, ktoré sú chladné predovšetkým kvôli pretrvávajúcim sporom v oblasti energetiky, ľudských práv alebo zahraničnej politiky. Posledný májový summit v ruskej Samare situáciu skôr zhoršil.

Predseda EK Barroso po dnešnom jednaní naznačil, že sa ľady prelomili predovšetkým okolo vstupu Ruska do Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Ten únia doposiaľ blokovala predovšetkým kvôli nesúhlasu s podobou ruských vývozných ciel na drevo.

"Som presvedčený, že tieto záležitosti sú riešiteľné a obe strany musia podniknúť rýchle kroky, aby ich riešili," povedal k ruskému členstvu vo WTO Barroso.

Podľa očakávaní politici nechali pomimo jednanie o dôležitej zmluve o strategickom partnerstve medzi Európskou úniou a Ruskom. Desaťročná zmluva bola uzavretá v roku 1997 a jej platnosť vyprší v decembri. Jednou z jej kľúčových súčastí je kapitola o spolupráci v oblasti energetiky - tá je totiž pre krajiny EÚ, ktoré sú silne závislé na ruských energetických zdrojoch, životne dôležitá.

Putin novinárom povedal, že EÚ sa bohužiaľ ešte nerozhodla o vyjednaní novej zmluvy. "Ale to je vnútorná záležitosť EÚ," citovala prezidenta agentúra DPA.
O uzavretí novej zmluvy sa politici snažia už dlho, ale na predchádzajúcich summitoch EÚ-Rusko sa jednanie zablokovalo predovšetkým kvôli odporu Poľska.

To podpísanie zmluvy podmieňuje vyriešením dvojročného sporu s Ruskom, ktorý sa týka zákazu dovozu poľského mäsa. Zákaz dovozu poľského mäsa do Ruska ďalej trvá, ale podľa diplomatov by zablokovanú situáciu mohlo zlepšiť zostavenie novej poľskej vlády po nedávnych voľbách.

Konkrétnych výsledkov tak summit priniesol len málo. Jedným z nich je napríklad dohoda o širšej spolupráci v boji proti pašovaniu a užívaniu drog alebo dohoda o zvýšení vývozu ruskej ocele na Západ.

"Táto dohoda ukazuje, že EÚ a Rusko sú schopné uzatvárať obchody konštruktívnym spôsobom," komentoval výsledky jednania európsky komisár pre obchod Peter Mandelson. "Keď sa obe strany chovajú pragmaticky, robíme veľké pokroky," dodal.

Zdielať na

Najčítanejšie správy