Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Slovenská loď sa potopila bez Slovákov
Zdielať na
Zahraničie

Slovenská loď sa potopila bez Slovákov

Zdroj: Joj.sk

Na palube slovenskej lode boli iba tureckí námorníci. Koľkí z nich prežili zatiaľ nie je známe. Doteraz nezachránili ani polovicu.

Najmenej jeden námorník je mŕtvy a ďalším sedem ich je nezvestných. Taká je bilancia havárie slovenskej nákladnej lode medzi Dánskom a Nemeckom. Loď sa potopila v dánskych pobrežných vodách a plávala pod slovenskou zástavou. Potvrdil to hovorca dánskeho námorníctva Hans Christian Iversen.

Asi 80-metrová loď Omer N sa začala potápať za dobrého počasia vo Fehrmanovom prielive. Na jej palube však nebol ani jeden Slovák. Posádku tvorilo 11 tureckých námorníkov, z nich troch zachránila posádka ruskej nákladnej lode, ktorá sa práve plavila v okolitých vodách.

Rusi potom zalarmovali nemeckých aj dánskych záchranárov, ktorí na mori aj zo vzduchu pátrajú po siedmich nezvestných členoch posádky. Jedného vylovili z vody asi 30 kilometrov od dánskeho ostrova Falster už mŕtveho. Záchranári sa domnievajú, že všetkých sedem nezvestných by mohlo byť uväznených vo vnútri lode.

Loď sa prevrátila nabok 15 námorných míľ od dánskeho mesta Gedser a momentálne sa nachádza na plytčine pri ostrove Lolland. Príčina havárie zatiaľ nie je známa. Fehmarnský pás (Fehmarnbelt) je osemnásť kilometrov široká vodná cesta medzi Fehmarnom, tretím najväčším nemeckým ostrovom, a južným pobrežím Lollandu, štvrtého najväčšieho dánskeho ostrova.

Hovorca slovenského ministerstva zahraničných vecí Ján Škoda potvrdil, že „podľa informácií Dánskeho námorného operatívneho veliteľstva ani jeden člen posádky nebol občanom SR.“

Zdielať na

Najčítanejšie správy